Амбасадор Србије у Москви Мирослав Лазански је пословно посетио Санкт Петербург, а затим потврдио да ће Београд постати први српски град-побратим северне руске престонице.

Као што је приметио председник Комитета за спољне односе Санкт Петербурга Јевгениј Григорјев, Санкт Петербург није у побратимским везама са ниједним српским градом. Он је изразио наду да ће стране потписати споразум до краја године. Према његовим речима, документ је већ припремљен. У оквиру сарадње два града, планирано је и отварање информационог центра Санкт Петербурга у Београду.
Лазански је са губернатором Санкт Петербураг Александром Бегловом разговарао и о перспективама развоја економских, културних и научних веза.

„Ваша земља је најважнији политички и економски партнер Русије. Повезује нас вековно духовно и културно јединство. А Санкт Петербург заузима важно место у тим односима“, рекао је Беглов.
Разговарало се и о сарадњи у области речне бродоградње, пошто су петербуршка бродоградилишта специјализована за речно-морске бродове, и ту би могла да се оствари добра сарадња са српским бродоградилиштима.

Још једна важна тема разговора је сарадња из области производње медицинске опреме, с обзиром на то да постоји план да се уз помоћ Русије у Србији отвори Центар за нуклеарну медицину.
Српски амбасадор и петербуршки губернатор су разговарали и о сарадњи у области културе и спорта, као и туристичким могућностима Санкт Петербурга и Србије. Говорило се и о обнављању авио-саобраћаја између Београда и Санкт Петербурга, који је прекинут прошле године због пандемије вируса корона.

Било је речи и о сарадњи младих спортских екипа, учешћу српске делегације на предстојећем Петербуршком економском форуму и о заједничкој производњи вакцине против свих сојева короне.
Вакцину „Спутњик Ве“, која се испоручује у Србију, производи и петербуршка компанија „Биокад“. Гувернер је понудио да се одржи видео конференција за српске стручњаке за вакцинацију овим препаратом.

Стране су разговарале и о актуелним историјским питањима. Мирослав Лазански је нагласио да су односи Србије и Русије базирани на савезништву из два светска рата, споменувши да је око две хиљаде војника Црвене армије погинуло у ослобађању Београда од нациста и истичући да се Србија енергично противи свим покушајима ревизије историје Другог светског рата. Он је нагласио да „ми у Србији добро знамо ко је победио у Другом светском рату“.

„Важно је да наша омладина међусобно комуницира. Они су наша будућност и они треба да сачувају историју наших братских народа, да спрече њену ревизију“, рекао је Александар Беглов.
Мирослав Лазански је подржао овај предлог.

Он се такође захвалио Руској Федерацији на подршци у борби против пандемије, као и на помоћи у завршетку радова на унутрашњем уређењу храма Светог Саве у Београду, а истакао је и рад руског вајара Александра Рукавишњикова — грандиозни споменик Стефану Немањи сада краси Савски трг.

Српски амбасадор је такође скренуо пажњу на чињеницу да су снажне везе Србије и Русије резултат срдачних и пријатељских односа председника Александра Вучића и Владимира Путина.