Рокада у америчкој администрацији је видљива и по оштрој промени реторике око дешавања у југоисточној Европи. Запад све више оптужује Русију за вођење медијског рата на Балкану. Сједињене Државе не крију намеру да униште односе Србије са Русијом, отворено уцењујући Београд да са пријатељским односима са Русијом неће моћи да уђе у Европску унију. 

„Наставићемо да се боримо против руског и кинеског утицаја у Србији и нећемо престати да подсећамо српско руководство да ови односи неће довести до постизања српског стратешког циља, а то је придруживање ЕУ“, рекао је ових дана Филип Рикер, шеф Бироа за Европу и Евроазију америчког Стејт департмента. 

Москва неће дозволити мешање у руско-српске односе и супротставиће се покушајима да их неко поквари, рекао је руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко. Он је додао да се Русија не слаже са америчким начином вођења међународне политике. 

„Москва је чврсто опредељена за даљи развој међусобно корисног стратешког партнерства са Београдом, чији су резултати очигледни у свим сферама. Али тај циљ не укључује и никада неће укључивати контрапродуктивни задатак вештачког ограничавања сарадње Србије са другим земљама. Ми не живимо по принципу ‘удружити се против некога’. Жалосно је да управо тај задатак бестидно поставља за себе Вашингтон“, изјавио је руски амбасадор. 

Руски дипломата је констатовао да се лако може приметити деградација америчке дипломатије. 

„Раније у оквиру личних састанака Филип Рикер, премда су се наши приступи и тада озбиљно разликовали, трудио се да остане пре свега дипломата. Запрепашћује лакоћа са којом се сада газе норме узајамног поштовања и здравог разума“, изјавио је Боцан-Харченко. 

Шеф руске дипломатске мисије у Београду се недавно састао са председником Србије Александром Вучићем. Тема разговора је био последњи сусрет са министром спољних послова РФ Сергејем Лавровом у Београду и потврђено је стратешко опредељење двеју земаља да развијају односе у свим областима на основу изузетног међусобног поштовања.