Влада Србије усвојила је Предлог закона о ратификацији Споразума између влада Србије и Русије о сарадњи у борби против тероризма. Српски експерти сматрају да ће сарадња бити веома успешна, јер Русија има организовани систем рада, а Србија богато искуство.

Предлог закона је усвојен како би се сарадња две државе побољшала кроз размену оперативних информација  и професионалних искустава у борби против тероризма.

Генерал-мајор у пензији Митар Ковач за „Спутњик“ каже да су Закон и Споразум између Србије и Русије на том пољу израз потребе обе државе да учествују у борби против тероризма у будућности, јер је, нажалост, Балкан сада простор на ком су регрутовани многи терористи Исламске државе.

Он указује на то да је у питању вишеслојна сарадња: размена информација, обука, опремање специјалних снага посебним информатичким и техничким средствима.

Ковач истиче да је сарадња с Руском Федерацијом на том пољу значајна јер Русија има богато искуство у борби против тероризма и веома уређен и поуздан систем за то, који чине законодавство, опрема и информације, базе података.

С друге стране, континуирано и богато искуство и знање Србије у оквиру система безбедности је драгоцено за велике земље попут Русије.

„Наша земља и наш народ, од распада СФРЈ до данас, нажалост, има богато искуство у борби против различитих терористичких организација, како на простору Косова и Метохије, тако и на простору бивше државне заједнице. Ми се и данас суочавамо с елементима тих терористичких огранизација које задиру с простора БиХ према Републици Српској, Србији, Рашко-полимској области и који често праве спрегу с терористичким ћелијама на Косову и Метохији, а затим се везују на простор Западне Македоније. Све је то било на нашој територији и у непосредној близини“, рекао је Ковач.