На снимку кретања руске хуманитарне колоне из Рима у Бергамо као помоћ у борби против корона вируса примећена је и српска застава. 

Такве скривене поруке руске филмаџије зову „пасхалке“ (од енглеског еaster eggs – васкршња јаја). Србији, суоченој са растућом епидемијом корона вируса, фале респиратори и медицинска заштитна опрема. А чекати помоћ од европских партнера нема смисла: у Бриселу су забранили да се лекови и медицинска опрема извозе ван ЕУ, чиме је Србија остала без помоћи. 

Београду помаже Кина: већ недељу дана у Србији раде лекари који су долетели из Шангаја. Са собом су Кинези донели тоне лекова и средстава заштите. Русија такође пружа помоћ: шеф руске дипломатије Сергеј Лавров уверио је министра спољних послова Србије Ивицу Дачића да ће помоћ сигурно доћи. 


Срби рачунају да су Руси њихова браћа и очекују помоћ од јаке Русије. А српска застава се на руском хуманитарном камиону може тумачити као порука: „браћо, са вама смо, помоћ ће обавезно доћи!“

Нешто раније смо сазнали да је авиокомпанија Air Pink доставила прву партију хуманитарне помоћи из Москве у Србију: 15 хиљада тестова за откривање корона вируса, хируршке маске високог степена заштите, као и додатну опрему за здравствене установе у Србији.

Подсећамо да је 20. марта прес служба Роспотребнадзора саопштила да ће Србији предати тестове разрађене у Државном научном центру „Вектор“, који дају резултат за само четири сата. 

Air Pink је приватна авиокомпанија која тренутно користи све своје авионе за пружање помоћи Србији у ванредном стању и, како кажу у компанији, наставиће све док је то неопходно.