„Црква Благовести Пресвете Богородице у селу Доње Вуковско налази се на територији Босне и Херцеговине. Освештана је 1863. године. Локални становници од времена Другог светског рата, када су усташе у овим крајевима спроводиле прави терор, па све до данас морају да чувају и бране свој храм од напада. 1994. године хрватски нацисти су покрали цркву, а звоно бацили на земљу и разбили. Прошле године на Васкрс вандали су разбили прозор древног храма и у њему направили нередˮ, изјавио је старешина цркве јереј Марко Ђурић. 

Формално црква се налази под заштитом Комисије за заштиту националних споменика као културна баштина, али је заправо чува само Бог. Мештани сањају да излију ново звоно и желе да оно буде направљено у братској православној Мајчици Русији. Сељаци од својих средстава одржавају храм, али нису у стању да купе звоно.

Отац Марко се обратио за помоћ Александру Лисову, руководиоцу Руско-српског информационог центра „Орловиˮ.

Александар објашњава да је послао писма руководиоцима произвођача звона у Русији и почео хуманитарну акцију прикупљања новца за помоћ српској православној браћи из Доњег Вуковског.

„Продајемо заставе са натписом СРБИ-РУСИ БРАЋА ЗАУВЕК, али засад се оне могу купити само у Русији. Ускоро партију од 20 застава шаљемо у Србију и српски православци ће такође моћи да подрже браћу по вери из Босне. Много Руса се одазвало на ову акцију, пишу нам и Срби који раде у Русији. Ова прича је дирнула многе. Испричао сам то оцу Артемију, старешини два храма у Санкт Петербургу: св. Серафима Вирицког и св. Петра Митрополита Московског. Заједно са њим у фебруару ове године донели смо икону Ксеније Петербуршке у манастир св. Романа код Крушевца. Отац Артемије се такође укључио у решавање проблема Срба из Доњег Вуковског. Веома желимо да помогнемо људима и да оставимо добра сећања иза себе. Како би они са сваком звоњавом црквених звона знали да их Русија неће заборавити и да ће им увек помагатиˮ, каже Александар.

Међу нашим читаоцима много је оних који живе и раде у Русији. И ви можете учествовати у акцији, пратећи овај линк.

Верујемо да ће храм Благовести Пресвете Богородице у Доњем Вуковском ускоро добити руски звон!

Фото: Руско-српски информациони центр „Орловиˮ