Представница тужилаштва Бугарске Сијка Милева је открила податке о запосленима у бугарском министарству одбране који су ухапшени под сумњом да су шпијунирали у корист Русије.

Бугарске власти су ухапсиле шест сарадника Министарства одбране и обавештајне службе и одређен им је притвор од 72 сата. Шеф шпијунске мреже је бивши званичник обавештајне службе, а високо образовање је стекао у Москви. Како кажу у тужилаштву, он је створио мрежу шпијуна на високим дужностима који су располагали тајним информацијама у вези Бугарске, Европске уније и НАТО-а.
Супруга шефа мреже, која има руско и бугарско држављанство је „играла улогу посредника“ између њеног мужа и сарадника руске амбасаде у Софији.

Остали учесници шпијунске мреже су представници Министарства одбране Бугарске и бивши сарадници војне обавештајне агенције. Њихов задатак је био прикупљање тајних информација.

Главни тужилац Бугарске Иван Гешев је изјавио да је шпијунска група откривена уз помоћ специјалних служби држава ЕУ и САД, а учесници мреже су представљали „озбиљну опасност по националну безбедност Бугарске, НАТО и ЕУ“