Четири авиона Иљушин Ил-76 војне транспортне авијације Ваздушно-космичких снага Русије полетела су са аеродрома „Чкаловски” у Московској области за Републику Србију ради пружања помоћи у борби против ширења инфекције корона вирусом, саопштила је прес-служба руског Министарства одбране.

Авиони Ил-76 Ваздушно-космичких снага Русије пребациће на аеродром „Батајница” (20 километара северозападно од Београда) руске војне лекаре, стручњаке за вирусологију и епидемиологију са савременом опремом за епидемиолошку дијагностику и спровођење дезинфекционих мера.

Одобрење за ову помоћ раније је дао руски министар одбране Сергеј Шојгу по налогу Врховног главнокомандујућег руске војске Владимира Путина.

Планирано је руска војна транспортна авијација укупно реализује 11 летова којима ће у Србију бити пребачено 87 војних лица, укључујући војне лекаре, вирусологе руских Снага радијационе, хемијске и биолошке заштите (РХБЗ), као и специјална медицинска опрема, средства за заштиту и 16 јединица војне технике.

Фото: Министарство одбране Русије