Стални представник Руске Федерације у Савету безбедности Уједињених нација Василиј Небензја позвао је међународну заједницу да подржи очување Дејтонског мировног споразума којим је окончан грађански рат у Босни и Херцеговини и утврђено државно уређење земље.

„Русија, као један од гараната Дејтонског споразума, у потпуности подржава основне принципе суверенитета и територијалног интегритета Босне и Херцеговине, једнакост сва три државотворна народа и два ентитета са широким овлашћењима“, рекао је дипломата током неформалног састанка чланова Савета безбедности УН по „формули Арија“ (консултације на којима поред дипломата могу да учествују и представници невладиних организација),  одржаног на иницијативу Русије. „На 25. годишњицу Дејтонског мировног споразума позивамо наше партнере у Савету безбедности УН да подрже ове постулате“, рекао је Небензја. 

Споразуми који су потписани 1995. године од фундаменталног су значаја за БиХ и остају у потпуности актуелни, нагласио је он.

„Равнотежа интереса три народа, која се огледа у документу, прилично је ефикасна уколико се строго поштује. Покушаји подривања оваквог уређења могу имати врло озбиљне последице не само за БиХ, већ и за читав балкански регион“, цитира агенција ТАСС сталног представника РФ.  

Ову тезу подржао је и лидер босанских Хрвата, шеф странке Хрватска демократска заједница Драган Човић, којег је на састанак позвала руска страна.

„Споразуми су утврдили основне принципе постојања Босне и Херцеговине, укључујући поштовање суверенитета и територијалног интегритета земље, једнакост три народа — Бошњака, Срба и Хрвата. Они су дали кључ за решавање међунационалних сукоба, за дијалог свих страна заснован на једнакости, узајамном поштовању, компромису и консензусу “, нагласио је политичар.

Члан српског председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик назвао је Дејтонски споразум „једним од најважнијих међународних докумената после Другог светског рата“ и критиковао високог представника УН за Босну и Херцеговину Валентина Инцка због „мешања у унутрашње послове БиХ“.