Амбасадор Украјине у Београду Oлександар Александрович каже да је долазак делегације Крима у Србију „провокација“. 

„С једне стране, драго нам је што се ни један представник српских власти није састао са представницима такозване Републике Крим. С друге стране, не схватамо зашто су такве посете дозвољене у Србији која подржава територијалну целовитост Украјине“, рекао је украјински амбасадор у петак 6. децембра у интервјуу за радио „Слободна Европа“. 

Заменица председника Одбора за спољне послове Државне думе Наталија Поклонска и заменик председника Савета министара Републике Крим и стални представник председника Русије за Крим Григориј Мурадов састала су се у петак у Скупштини Србије са представницима српског опозиционог покрета „Двери“ и лидером Српске радикалне странке Војиславом Шешељом и позирали поред заставе Крима. 

„За нас, српске радикале и све српске патриоте, Србија је отаџбина, а Русија мајка. Ми подједнако воликом нашу отаџбину Србију и мајку Русију“, рекао је том приликом Шешељ. 

Портал Balkan Insight наводи да је вођи покрета „Двери“ Бошку Обрадовићу, вођи Српске радикалне странке Војиславу Шешељу, али и посланику владајуће Српске напредне странке Владимиру Ђукановићу забрањен улазак у Украјину због „тесне сарадње са Русима на Криму“. 

„Србија не признаје Крим, као што Украјина не признаје Косово. Наше две земље су пријатељске и надам се да у будућности неће бити таквих провокација на рачун Србије и Украјине“, рекао је украјински амбасадор у Београду Олександар Александрович. 

Фото: instagram @nv_poklonskaya