Москва позива Приштину да укине забрану улаза возилима која превозе српску робу без назнаке „Република Косово“, преноси ТАСС. 

Од 1. јуна одлуком „премијера“ Авдулаха Хотија, српска предузећа морају да добију улазне дозволе за свако теретно возило које прелази границу непризнатог Косова, а у документима треба да стоји да је роба намењена „Републици Косово“. 

„Овај антисрпски дискриминаторски корак Приштине је у супротности са споразумима које су постигле стране током дијалога уз посредовање ЕУ, према којима релевантни документи морају бити статусно неутрални“, изјавила је на брифингу портпарол руског министарства спољних послова Марија Захарова.

Према њеним речима, Београд с правом не признаје Републику Косово, позивајући се на резолуцију 1244 Савета безбедности УН.

„Сматрамо да је такво понашање власти Косова неприхватљиво, јер наноси огромну штету свим грађанима Косова, без обзира на њихову етничку припадност, и у супротности је са обавезама утврђеним међународним посредницима“, рекла је Марија Захарова.

Она је такође апеловала на Сједињене Државе и ЕУ да утичу на косовске политичаре.

„Позивамо, између осталог, покровитеље Приштине, пре свега Вашингтон и Брисел, да утичу на Косово како би се ове мере, које ми тумачимо као деструктивне укинуле“, истакла је Захарова.