Савет безбедности УН неће увести санкције против српског члана Председништва БиХ Милорада Додика, јер је за то потребан пристанак Русије која никада на то неће пристати, изјавио је Додиков саветник Радован Ковачевић, преноси сарајевски Дневни Аваз.

Подсећамо да је врховни представник у БиХ Валентин Инцко запретио Милораду Додику санкцијама због његовог учешћа на отварању Студентског дома на Палама, названог у част Радована Караџића. Инцко је тражио да се са здања скине табла у знак захвалности Радовану Караџићу, пошто је Хашки трибунал осудио Караџића као ратног злочинца.

„Чињеница је да БиХ неће направити ниједан корак напред док високи представник Валентин Инцко не оде кући“, рекао је Ковачевић поводом Инцковог извештаја Савету безбедности УН.

„Инцкове извештаје пишу Бошњаци, којима Додик и те како смета“, додао је Ковачевић.

„Они не прихватају дејтонску БиХ већ само БиХ где нема Републике Српске и у којој се Срби ништа не питају. Додик је кључни гарант да се ове жеље никада неће испунити“, рекао је Ковачевић за „Вечерње новости“.

Соња Караџић Јовичевић, ћерка Радована Караџића и потпредседник Народне скупштине Републике Српске, рекла је да је табла на Студентском дому знак захвалности човеку без којег факултет на Палама, па и Универзитет Источно Сарајево не би постојали и да то нема никакве везе са политиком.

„Постојање табле или њено уклањање нити увећава нити умањује значај Радована Караџића и његов допринос како стварању универзитета тако и Републике Српске“, истакла је она и додала да је јасно да овакви захтеви потичу од других извора, мотива и комплекса, а долазе путем њихових мегафона.

„Коме је једна табла приоритет поред толиких проблема у БиХ, нека се ухвати шрафцигера и њиме реши таблу и све остало. Кад не зна боље“, поручила је Соња Караџић Јовичевић.