Савет Федерације, Горњи дом руског парламента, ратификовао је споразум о зони слободне трговине између Евроазијске економске уније (ЕАЕУ) и Републике Србије.

Споразумом који је званични Београд потписао у Москви 25. октобра 2019. године дефинисана су главна правила у трговини између држава чланица ЕАЕУ и Србије у складу са стандардима Светске трговинске организације (СТО). Документ обавезује стране потписнице да либерализују међусобну трговину у складу са одредбама споразума и правилима СТО, с циљем успостављања режима слободне трговине између ЕАЕУ и њених држава чланица, с једне, и Србије, с друге стране.

Земље ЕАЕУ ће и даље плаћати царине приликом извоза у Србију белог шећера, етил алкохола, цигарета преко квоте, коришћених моторних возила и гума, нових трактора и путничких аутомобила произведених у Русији. 

Царињени ће приликом извоза у ЕАЕУ и даље бити следећи српски производи: живинско месо, одређене врсте сирева, бели шећер, пенушаво вино, етил алкохол, цигарете преко годишње квоте, памучне тканине и  предива, компресори за расхладне уређаје, путнички аутомобили и трактори, коришћена моторна возила и гуме.