У контексту ширења НАТО-а на Балкану, Србија је једина нада да ће Русија сачувати своје присуство у том региону, изјавио је у интервјуу за портал „Полит Навигатор“ бивши војни аташе Србије у Москви, професор факултета безбедности Београдског универзитета Мирослав Младеновић. 

У чланку Мирослава Младеновића и професорке МГИМО Јелене Пономарјове објављеном у часопису „Сравнительная политика и геополитика“ анализирано је тренутно и могуће понашање Београда у окружењу НАТО-а и идентификована су три основна вектора развоја савремене Србије: интеграција у ЕУ, развој трговинских и економских односа са Кином, као и партнерство са Русијом, и не само економско већ и културно, историјско и политичко. 

„Да би очувала своје присуство на Балкану Русија мора да уложи велике напоре и да конкретним предлозима формира нову агенду, односно да пронађе ефикасне методе спољнополитичке активности“, каже Мирослав Младеновић. 

Говорећи о НАТО бомбардовању Југославије 1999. године, Младеновић напомиње да је то била својеврсна „обука“ која претходи реализацији идеје о стварању униполарног света и оправдању постојања НАТО-а у таквим условима.

Група утицајних америчких експерата је 1993. у чланку „Стварање новог НАТО-а“ (Foreign Affairs) тврдила да војни блок мора примењивати принцип деловања ван граница земаља чланица (out of area). Погодан тренутак за то била је криза у БиХ, која је отворила могућност бомбардовања СР Југославије, говори Младеновић. 

„Такав концепт је тренутно теже реализовати. На геополитичкој сцени су се појавили нови фактори, пре свега Кина и Русија, па и сама Америка доживљава постепени стратешки пад у многим областима“, закључио је српски експерт.