Дмитриј Шугајев, директор руске Федералне служне за војно-техничка питања, говорио је за српски портал „Глас јавности“ о руско-српској војно-техничког сарадњи, као и о предности руског оружја у свету.

„Република Србија поседује авионе МиГ-29, од којих је 6 испоручено из Министарства одбране Русије, хеликоптерску опрему Ми и руске системе ПВО. Ракетни систем ПВО „Панцир“ испоручен је почетком 2020. године“, подсетио је Шугајев. „Спремни смо да вам помогнемо, као нашем дугогодишњем савезнику и поузданом партнеру“.

Као пример успешне руско-српске индустријске сарадње, Шугајев је навео сарадњу у области поправке опреме са предузећем „Мома Станојловић“. Питање организације сервисног центра на основу те фабрике је на дневном реду још од 2016. године. Прошле године на основу овог предузећа је успешно изведена поправка хеликоптера Ми за Македонију. „Ако се круг купаца из земаља региона пошири, Србија ће можда постати регионални центар за поправку хеликоптера и других летелица“.

Шугајев је такође одговорио на питање о предности руског оружја. „Многи страни купци и даље бирају руску технологију. Испорука С-400 у Турску, потписивање и спровођење уговора о снабдевању система ПВО и војних бродова у Индију. Споразуми укупне вредности преко милијарду долара постигнути су на првом форуму Русија — Африка у Сочију. Нудимо опрему високо потврђених карактеристика. Оператори наших производа првенствено примећују њихову високу поузданост и одрживост у било каквим климатским условима. Па и шта је најважније, ефикасност наше војне опреме потврђена је употребом у стварним борбеним условима“. 

Извор фотографије: интернет портал Бог-рата (mars.online)