Српски редитељ Емир Кустурица је допутовао у Москву на позив министра одбране Русије Сергеја Шојгуа као почасни гост војне параде поводом 75. годишњице победе у Другом светском рату. 

Кустурица је изјавио да је Парада победе симбол стварног поноса, а дефиле војне снаге и моћи је идеја која се везује и за опстанак српског народа.

„Глобализација у дугом временском периоду од Римске империје па наовамо увек је имала амбивалентан однос према заштити малих народа, тако да је идеја о Првом и Другом светском рату, као и многим другим ратовима директно везана за овај процес“, рекао је Кустурица и истакао да је ревизија историјских догађаја директан резултат глобализације за коју заштита малих народа не значи ништа. 

„Они су нам обећавали да ће све културолошке различитости бити заштићене, а на крају је испало да ће бити заштићене само сексуалне различитости, па је тако у последње време, када је реч о парадама, у оптицају углавном ‘парада поноса’ против које немам ништа, али зато имамо место на коме се само потврђује идеја нашег опстанка, а то је Парада велике победе“, рекао је српски редитељ. 

У победи Црвене армије заједно са партизанима различитих народа учествовао је и српски народ, који, за разлику од многих, није био на страни поражених. 

На Параду победе у Москви је присуствовао председник Србије Александар Вучић, министар одбране Србије Александар Вулин као и представник српског народа у Председништву БиХ Милорад Додик. У паради је учествовало и 75 српских гардиста. 

Подсећамо да се парада уместо 9. маја одржала 24. јуна због епидемије корона вируса. Управо 24. јуна 1945. на Црвеном тргу је одржана историјска парада победника коју су предводили маршали Георгиј Жуков и Константин Рокосовски. 

Фото: RTRS