Обустава директних летова између Русије и Црне Горе углавном је погодила Србе у Боки Которској који живе искључиво од туризма: ово је изјавио за портал „Балканист“ Марко Царевић, градоначелник Будве, најпопуларнијег црногорског летовалишта за руске туристе.
„Према статистици, приход од туризма износе 27% буџета Црне Горе. Према подацима наше туристичке организације, 50% прихода земље од ове индустрије остварује Будва. Стога је за нас јако важно да обновимо односе са Русијом“, рекао је Царевић.

Према речима градоначелника, протекла туристичка сезона била је за трећину неуспешнија него иначе, што је последица обуставе директних летова из Руске Федерације.

„Ценимо све госте, без обзира одакле долазе. Али важно је нагласити да су туристи из Русије у стању да више потроше: они троше много новца, поседују некретнине, живе овде, шаљу своју децу у наше школе. Стога верујем да је то негативно утицало на грађане Русије који овде живе и који су наши пријатељи. Жале се да имају много проблема, јер до својих руских градова стижу преко Београда. Надам се што скоријој нормализацији односа”, рекао је градоначелник Будве.

Царевић је позвао руководство земље да повуче одлуку о придруживању европским санкцијама против Русије. „Ми (општинске власти) нисмо у могућности да водимо званичне преговоре са Руском Федерацијом. Замолио бих и чланове наше владе, на челу са премијером Здравком Кривокапићем, и председника Владимира Путина да погледају на ове санкције из другог угла. Разумем да је руског председника сасвим оправдано погодила ова одлука. Али чињеница је да на црногорском приморју и у Боки Которској углавном живи српски народ. А престанак директних летова је ударац за Србе у Боки Которској, јер живимо искључиво од туризма. Ово је и мој захтев као градоначелника и лични захтев. Надам се да ће до следеће сезоне или раније бити пронађено неко решење, и да ће летови за Тиват и Подгорицу бити обновљени”, рекао је политичар.

Царевић је такође нагласио да Москву сматра стратешким партнером и указао на потребу да се цени чињеница да је Русија много помагала Црној Гори кроз историју. „Сећам се речи из завештања светог Петра Цетињског: ‘Ко не био веран једнојезичној, једнокрвној Русији, био проклет три пута и 3000 пута од мене’“, рекао је Марко Царевић.

Фотографија: Сергеј Белоус.