Гранична полиција БиХ забранила је „наставак радова“ на већ положеном гасоводу испод корита Саве којим се „Рафинерија нафте Брод“ у Републици Српској повезује са хрватским гасоводом. Власти БиХ сада тврде да су радови вођени без њихове дозволе.
Полиција БиХ се „освестила“ шест дана после завршетка радова. Директор граничне полиције БиХ Зоран Галић је издао забрану за наставак радова који су, како стоји у документу, обављени у периоду 24-25. март 2021. године.

„Ако се пажљиво ишчита Галићев акт, може се видети да су ‘забрањени’ радови већ завршени“, пише портал „Истрага“, који је скренуо пажњу на овај случај.

„Рафинеријом нафте Брод“ управља руска компанија „Зарубежнефть“. О изградњи гасовода који повезује гасни систем у Хрватској и „Брод“ у Републици Српској су разговарали још бивша председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић и председник Русије Владимир Путин.

Руска компанија „Зарубежнефть“, која ради и на територији Републике Српске, даје буџету БиХ астрономске суме.
Да иронија буде још већа, „несанкционисаним гасоводом“ се бавио члан председништва БиХ који представља хрватски народ, Жељко Комшић. Он је заједно са још једним чланом Председништва БиХ Шефиком Џаферовићем тражио од хрватских власти да зауставе све радове, јер „овај случај представља удар на суверенитет државе Босне и Херцеговине“ . А то још једном доказује да Комшића не интересују ставови хрватског народа, већ да се он одужује за гласове које су му дали Бошњаци.

Треба додати да су власти муслиманско-хрватског ентитета БиХ под притиском Беле куће одлучиле да одустану од руског гаса преко гасовода „Турски ток“. Уместо тога изабрали су Трансјадрански гасовод који је главни конкурент „Гаспрома“ на Балкану.