Пуних 101 годину, још од када су бољшевици у Таврическом дворцу похапсили посланике Уставотворне скупштине, свијет није видио оно што се синоћ, један  сат послије поноћи, догодило у црногорском парламенту. По унапријед испланираној акцији, у салу црногорског парламента неколико десетина специјалаца у цивилу ухапсило је 17 посланика опозиционог Демократског фронта и 5 административних радника, запослених у Скупштини Црне Горе. 

Да је полицијска акција хапшења посланика и административних радника била унапријед испланирана довољно говори податак, да се јуче цијели дан у згради Скупштине Црне Горе налазио Зоран Лазовић, вишедеценијска сива еминенција овдашњих служби безбједности. Како је саопштио београдски Информер, Лазовић је чак јуче у ходнику парламента ошамарио предсједника Владе Црне Горе Душка Марковића, наводно огорчен због тога што се Марковић јуче састао са митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем. 

Американци умијешали прсте?

Око 2 сата иза поноћи тзв. Закон о слободи вјероисповјести коначно je и усвојен. Поред 42 посланика владајуће већине руке за усвајање закона подигли су и 4 посланика наводно опозиционе Социјал демократске партије. Да ли се Мило Ђукановић уплашио да ће некоме од његових посланика прорадити савјест и у последњем моменту одустати од подршке спорном закону, па је ријешио да се за изгласавање закона додатно осигура подршком СДП-а? Ова партија, позната по изразито проамеричкој политици, пуних 19 година налазила се у коалицији са Ђукановићевим ДПС-ом. Власт је по савјету Американаца СДП напустила уочи парламентарних избора 2016. године, након што до тада опозициона, једнако проамеричка Позитивна Црна Гора прелази на страну Ђукановића. Подршка проамеричког СДП-а представља још један индикатор да је усвајање тзв. Закона о слободи вјероисповјести било итекако у интересу САД-а, те и да посјета свемоћног амбасадора за вјерске слободе Сема Браунбека Црној Гори, прије мјесец дана није била случајна. 

За СПЦ не важе закони и Устав ЦГ

Током јучерашње расправе у одборима и пленарном засиједању Скупштине Црне Горе, одбијено је преко 100 амандмана опозиционог Демократског и неколико амандмана Митрополије црногорско-приморске, од којих је кључни био сљедећи: „Имовинско-правни спорови између Црне Горе и вјерских заједница у погледу вјерских објеката и земљишта који су настали до 1. децембра 1918. године искључиво се могу рјешавати пред надлежним судовима у парничним поступцима у складу са ратификованим међународним уговорима, Уставом Црне Горе, Законом о својинско-правним односима, Законом о државном премјеру и катастру непокретности и другим релевантним прописима“. Дакле, пуном примјеном тзв. Закона о слободи вјероисповјести за имовину Српске православне цркве у Црној Гори престаће да важе Устав, међународни уговори и домаћи имовинско-правни закони. 

Под полицијским пендрецима синоћ усвојени закон изазвао је велико незадовољство у народу.

Међутим, позив митрополита Амфилохија посланицима опозиције да не учествују у расправи и гласању у парламенту, као и благовремено одсуство позива вјерницима на окупљање у дану за гласање, изазвао је смуту и збуњеност. Тај позив, каснијом интервенцијом патријарха Иринеја, који се у уторак у Београду срео са лидерима Демократског фронта, у одређеној мјери је преиначен и посланици су се јуче ипак нашли у парламенту. До хапшења од стране специјалаца Зорана Лазовића, посланици су водили активну дебату и урадили све да спријече доношење закона. Инциденти у скупштини настају у моменту, када у један сат послије поноћи посланик Андрија Мандић подноси захтјев да се расправа настави сјутра, што предсједник скупштине Иван Брајовић одбија. Приликом хапшења повријеђен је и посланик Милан Кнежевић, а раније у току дана полиција је ухапсила и његовог рођеног брата Мирка. 

Demokratski front/ Facebook

Блокаде, пребијање владике Методија

Док је синоћ трајала парламентарна дебата, на улицама црногорских градова спонтано су се окупиле десетине хиљада грађана, а многе саобраћајнице биле су блокиране.

Након јутарње службе у Храму Христовог Васкрсења у Подгорици, литија у којој је било око 2000 вјерника предвођених владикама Јоаникијем и Методијем спријечена је да дође до древног Немањиног града. Све до близу три сата послије поноћи стајала је и читала молитве на централном градском мосту Блажа Јовановића. 

Саобраћајнице у више црногорских градова биле су блокиране од стране спонтано окупљених вјерника. У градовима Будви и Херцег Новом окупљене грађане су подржали и локални градоначелници Марко Царевић и Стеван Катић. На блокади саобраћаја у граду Пљевљима полиција је брутално претукла владику Методија, који је тамо стигао из Подгорице.

Владика Методије

Двојици вјерника који су покушали да заштите владику исто повријеђени и смјештени у болницу. Током расправе у Подгорици и околини ухапшено је око 20 грађана, међу којима неколико свештеника и монаха. Након усвајања закона у скупштини, владика Јоаникије око три сата иза поноћи позвао је вјернике да се врате до храма Христовог Васкрсења у Подгорици. 

У свом обраћању вјерницима владика Јоаникије је оцијенио да су синоћ „сахрањени правда и правни поредак Црне Горе“ и да је закон „донијет са злом намјером“. Владика Јоаникије рекао је и да је „закон већ пропао, већ је мртво слово на папиру“ као и да се „нигдје у свијету закон о слободи вјере не усваја на овакав начин.“  Најављено је да ће православна црква у Црној Гори ускоро основати посебне одборе за заштиту светиња.