Политички аналитичар и дописник портала „Балканист“ Игор Дамјановић, кога је недавно црногорска полиција привела и саслушала, рекао је у интервјуу за „Спутњик“ да су га третирали као окорелог криминалца.
Подсећамо да је формални повод за привођење била његова преписка на Фејсбуку са неким Алијом Ђукићем, али Дамјановић верује да је прави разлог његов критички однос према НАТО-у.
 
Дамјановић каже да су у петак ујутру у његов дом упала два полицајаца и наочиглед његове породице, ухапсили га и као окорелог криминалца убацили у полицијски аутомобил, након чега је уз упаљену ротацију одведен у подгорички Центар безбедности.

Колико је њему познато, формални повод за хапшење била је банална преписка на Фејсбуку, каже он.

„Овом приликом грубо су прекршена моја људска права и црногорски закони, јер је примјењена мјера лишавања слободе дозвољена само у случају тешких кривичних дјела, односно вишеструког одбијања лица да се одазове на званичан позив за прикупљање информација. Такође, на записнику са саслушања није наведен број предмета, што фактички значи да против мене формално и није вођен никакав поступак, нити је било основа да уопште будем позван у полицију. Стога, ван сваке разумне сумње незаконити полицијски перформанс строгоће мотивисан је мојим критичким новинарским текстовима према режиму Мила Ђукановића и друштвено-политичким активизмом по питању противљења чланству Црне Горе у НАТО пакту и тзв. Закону о слободи вјероисповијести“, изјавио је Игор Дамјановић за „Спутњик“.

Новинар је уверен да су црногорске власти на овакву репресију према слободној и критичкој мисли подстакнуте превасходно од стране НАТО пакта, Амбасаде САД и неколицине са запада финансираних НВО, у којима се посебно истичу Атлантски савјет Црне Горе и њихова ћерка НВО Дигитални форензички центар (ДФЦ) у Подгорици.

„Прије неколико недјеља у Црну Гору је стигао специјални антихибридни тим НАТО пакта, за који су нам из Министарства одбране Црне Горе саопштили да има задатак да утиче на предстојеће парламентарне изборе. Отправница послова Амбасаде САД у Подгорици Џуди Куо такође је недавно портале ’ИН4С‘ и ’Борбу‘ оптужила да су експоненти политике Кремља, не пруживши апсолутно ниједан доказ за своје тврдње. Индикативно је и да су уредници портала ’Борба‘ и ’ИН4С‘ ухапшени свега три дана послије таргетирања од стране ДФЦ-а“, каже Дамјановић.

„Очигледно да западне амбасаде, тзв. НАТО противхибридни тимови и њихове локалне НВО експозитуре цртају мете и таргетирају слободне новинаре. По њиховим инструкцијама даље поступају црногорска полиција и тужилаштво. Ово што је сада на сцени у Црној Гори и још једном броју земаља-чланица НАТО-а, гдје је подршка чланству у Алијанси упитна, личи на римејк тзв. лова на вјештице у САД током 50-их и 60-их година прошлог вијека“, уверен је Дамјановић.