Познати црногорски новинар, аналитичар и дописник портала „Балканист“ Игор Дамјановић је јутрос, 24. јануара, неколико сати провео у полицијском притвору. О хапшењу Дамјановића први је пренео портал ИН4С. 

Како је издање јавило, разлог привођења је била Дамјановићева преписка на Фејсбуку са извесним Алијом Ђукићем, који је, према писању портала, пријавио Дамјановића полицији. Око 12 сати по локалном времену новинар је ослобођен а разлози привођења му нису саопштени. 

За портал „Балканист“ Игор Дамјановић је овако коментарисао данашњи инцидент. 

„Полиција је упала у мој дом и ухапсила ме као окорелог криминалца. Пред очима суседа и уплашених чланова породице двојица полицајаца су ме угурала у ауто и довезла у полицијску станицу. Држали су ме два сата и нису ми рекли који је разлог хапшења. Како се испоставило, на мене се пожалио корисник Фејсбука, рекавши да сам умешан у трговину дрогом, иако сам у преписци с њим ја само цитирао познатог свима на Балкану свештеника митрополије Црногорско-Приморске Рафаила који је рекао да је ‘вода скупа а хероин никакав’. Нису имали разлог да ме ухапсе и сада са мојим адвокатом подносимо тужбу“, рекао је новинар. 

Свештеник митрополије Црногорско-Приморске Рафаило је 2016. изјавио: „Вода је скупа и прескупа, хероин лош и никакав“, а друштво је бурно реаговало на ове речи. Касније је он објаснио да је говорио о хероину као „о симболу нашег времена“, а да је вода постала људима дража од кока-коле. 

Дамјановић је такође додао да су „му различити режимски провокатори и раније претили на друштвеним мрежама”. 

„Желим да истакнем да су ми преко Фејсбука агенти провокатори безбедносних служби Црне Горе неколико пута претили да ће ме убити, заклати, али полиција ниједном није на то реаговала. А сада сам ја ухапшен због цитирања туђих речи. Марионетска полиција на такав начин покушава да уплаши борце против режима Мила Ђукановића“, истиче Игор Дамјановић. 

Он је у Црној Гори познат као један од малобројних новинара који отворено критикују актуелне власти. Портал ИН4С пише да је хапшење Дамјановића резултата почетка борбе против опозиционих медија. 

„Рачунајући на недавне опаске министра одбране Предрага Бошковића и најаве интензивнијег, такозваног ‘антихибридног’ рата, очигледно ће хапсити све оне који изражавају отпор тиранији“, додаје ИН4С. 

„И министар културе Александар Богдановић је, поздравивши недавно хапшење уредника портала ИН4С Гојка Раичевића и ‘Борбе’ Дражена Живковића, казао да ће се доношењем новог Закона о медијимапредузети све расположиве мере против портала који ‘у Црној Гори пропагирају туђе интересе и поруке’“, пише ИН4С.

Хапшење Игора Дамјановића је коментарисао руски политиколог, директор Фонда прогресивне политике Олег Бондаренко. По мишљењу експерта, методи званичне Подгорице не одговарају стандардима једне савремене европске државе. 

„Само последњих месеци ухапшени су под апсурдним оптужбама уредници портала ИН4С Гојко Раичевић и ‘Борбе’ Дражен Живковић. Формални повод је наводно изазивање панике међу грађанством, пошто су обавестили становништво да је у председничкој Вили Горица дошло до експлозије, до хаварије у трафостаници унутар објекта“, подсећа Бондаренко. „Сада је ухапшен познати аналитичар и публициста, дописник портала ‘Балканист’ у Подгорици Игор Дамјановић. Слични догађаји више подсећају на окршаје непокорних медија, диктатора и наркокартела из прошлог века у Латинској Америци, него на Европу 2020. године“, истиче Олег Бондаренко. 

„О хапшењу Игора Дамјановића обавестићемо све водеће европске медије и Међународну Федерацију новинара у Бриселу“, нагласио је руски експерт.