Популарни руски блогер Иља Варламов, који се у Русији прославио путописним белешкама, посетио је главни град Албаније други пут у последњих шест година и на први поглед био пријатно изненађен променама које су се догодиле.

„Дочекала ме је нека урбана револуција! Лепо уређени јавни простори, бициклистичке стазе, зграде познатих архитектонских бироа. На месту Тиране је могао бити Омск или Чељабинск, али не! Тирана је прича о томе како је успела једна од најсиромашнијих земаља у Европи“, пише блогер.

По његовом мишљењу, на изглед албанске престонице, која је раније хаотичним и неуредним зградама подсећала на Јереван или Махачкалу, снажно је утицала активност бившег градоначелника, а сада премијера – Едија Раме.

„За 11 година, колико је Рама руководио градом, у Тирани је срушено више од 5 хиљада дивљих градњи. И највише међу тим грађевинама су имале и осам спратова, нешто као наше стамбене гараже у Сочију“, каже руски блогер.

Главни град Албаније се активно улепшава и гради најсавременије путеве, тврди Варламов. Центар града постоје зелен, старе тужне фасаде су префарбане лепим веселим бојама, подижу се савремени дворци, уметнички објекти, шире се пешачке зоне. Руски блогер је позитивно оценио уређени кеј реке Лане.

Међутим, стамбена подручја Тиране су још увек неуредна. На периферији је још пуно смећа, хаотичних зграда, нема довољно паркиралишта, „као у Краснодару“, људи живе сиромашно, а криминал цвета. Као што је Варламов написао, Албанија је држава мерцедеса: „Тамна албанска дворишта су пуна аутомобила украдених у Европи.“

„По бруто домаћем производу по становнику Албанија је гора од својих суседа, на пример, уништене ратом Босне, од постсовјетске Јерменије и Грузије, и гора од нашег омиљеног Туркменистана. Речју, Албанци су изгубили пола века на изградњу комунизма, а не економије, и зато дан-данас живе у сиромаштву“, закључио је Варламов.