Главна тачка техничког дијалога Београда и Приштине, настављеног јуче, 10. децембра, било је формирање Заједнице српских општина. Са формирањем овог тела, које предвиђа и бриселски споразум, Приштина касни 2.800 дана. Ово је рекао директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић током састанка са руским амбасадором у Србији Александром Боцан-Харченком.

„То питање је за Београд од суштинске важности да би дошло до помака у дијалогу“, рекао је Петковић.

Он је такође руског амбасадора упознао са напретком дијалога Србије и самопроглашене републике о имовинским и финансијским потраживањима, напомињући да је делегација Београда на састанак стигла са спремном документацијом и предлозима да се о тим темама разговара у складу са принципима и механизмима заснованима на међународним стандардима.

Према Петковићевим речима, дијалог Београда и Приштине важан је за стабилизацију политичке ситуације у региону и за економски развој територија. Разговор о имовини помоћи ће у решавању других спорних питања.

Петар Петковић је захвалио Александру Боцан-Харченку на доследној подршци Русије у борби за очување државних и националних интереса Србије, истичући да ће две земље наставити да се заједно боре за поштовање међународног права, одржавајући, као и до сада, пријатељске односе и блиску сарадњу.

Фото: kim.gov.rs