Генадиј Сисојев, балкански дописник московског листа „Комерсант“ упорно покушава да посвађа Србију и Русију, пише телеграм-канал портала „Балканист.ру“.

Конкретно, реч је о чланку под насловом „Српска влада је почистила своје редове од проруских политичара“.

„Проруска Социјалистичка партија изгубила је главне портфеље! Александра Вулина, познатог по добрим односима са Русијом, сменили су са функције министра одбране! У Министарству спољних послова уместо председника Социјалистичке партије Ивице Дачића седи прави технократа и напредњак Никола Селаковић! Зорана Михајловић, позната као прозападни политичар, постала је министарка енергетике“, преноси „Балканист“ суштину текста објављеног у „Комерсанту“. 

„Шта се то догодило са владом? Заправо, ништа“, пише „Балканист“. „Проруска Социјалистичка партија није најбоље прошла на изборима и, логично, изгубила је неколико кључних портфеља, које је преузела Напредна странка. А странке које нису проруске сада нису ни близу власти. Социајалисти, напредњаци, Шешељеви радикали, па и покрет ‘Двери’ – сви се они такмиче ко више воли Русију.“

„Друг Русије Ивица Дачић, који тако лепо изводи Калињку-Малинку, није никуд отишао. Као председник Скупштине биће му лакше да успоставља контакте са Русијом. Има веће могућности и мању одговорност. А да и не говоримо о томе да је председник парламентна треће лице у држави“, подсећа телеграм-канал „Балканист.ру“. 

Истина је да је проруски политичар Александар Вулин напустио Министарство одбране, али Сисојев је заборавио да истакне да су Вулин и Стефановић само заменили места. Један је напустио МУП и стао на чело МО, а други обратно. Зато сада можемо да се надамо да ће јачати сарадња између руске и српске полиције. 

Новинар „Комерсанта“ такође тврди да именовање Зоране Михајловић за министра енергетике значи да треба очекивати проблеме у раду балканског крака „Турског тока“. 

„И то је чиста измишљотина“, тврди „Балканист.ру“. „Михајловићева је позната као тежак преговарач. Она је већ била министарка енергетике 2012-14. године. Тада је некоме могло да се учини да није расположена према Русији, јер постављало се питање рада НИС-а као филијале руског Гаспрома. Међутим, резултатом су задовољне обе стране.“. 

А у периоду од 2014. до 2020. Михајловићева је била на челу Министарства транспорта и добро је сарађивала са руском компанијом РЖД. Можемо рећи да никада и нигде руски железничари нису имали тако добар третман као у ових шест година у Србији… “, пише„ Балканист“.

„Зашто се онда диже галама? Зато што Генадиј Сисојев само и машта о томе да посвађа Србију и Русију. За владајућу Српску напредну странку, међутим, добри односи са Русијом су главни политички адут“, резимира аутор публикације.