Британски лист The Guardian анализирао је најновије геополитичке процесе на Западном Балкану у условима епидемије вируса КОВИД-19. Аутор чланка Шон Вокер сматра да је Европа изгубила од Русије и Кине „битку за срце Србије“.

Док епидемија корона вируса мења економију и спољну политику земаља, најутицајније државе користе своју „меку моћ“ и пружањем помоћи Србији реализују геополитичке циљеве, пише The Guardian.

Аутор чланка истиче да је епидемија наставак битке за симпатије Србије и наводи резултате истраживања јавног мњења у Србији из децембра 2019. према којем је велика већина Срба Русију и Кину прогласила највећим добротворима у последње две деценије, док је „Европска унија учинила сто пута више за Србију“, пише Шон Вокер. 

Британски лист подсећа какву су срдачну добродошлицу имали кинески епидемиолози и како је радосно дочекана у Србији кинеска хуманитарна помоћ крајем марта. „Председник Србије је у знак захвалности пољубио кинеску заставу и критиковао ЕУ због одсуства помоћи“, пише лист.

„Затим су слетели руски војни авиони и донели знатно мању помоћ али српски медији су ликовали“, скреће пажњу „Гардијан“, и додаје да су се тек на крају појавили представници ЕУ. 

Аутор чланка верује да се на територији Србије води „коронавирусна дипломатија“ и борба међу конкурентима. Кина покушава да обели образ земље у којој се појавила епидемија, док Русија ради на постизању максималних резултата малим средствима. Сједињене Државе засад не учествују у игри и фокусирају се на проблеме у администрацији Трампа, пише „Гардијан“. 

По мишљењу дописника британског листа, изјава председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен да ЕУ забрањује извоз лекова уздрмала је ионако слабашан положај ЕУ у Србији. Председник Србије Александар Вучић је тада закључио да је „европска солидарност бајка на папиру“. 

„Европа је пропустила прилику да се добро постави у Србији на самом почетку епидемије, она сада губи битку од Русије и Кине које су реаговале брже“, сматра Милена Лазаревић из Центра за европску политику у Београду.

Фото: МО РФ