Српски председник Александар Вучић и руски министар спољних послова Сергеј Лавров одржали су састанак у вили Мир, а на конференцији за медије изјавили да су задовољни одржаним преговорима.

„Наши су односи наглашеног пријатељског карактера. Потврдили смо стратешко опредељење да на основама изузетног узајамног поштовања наставимо да развијамо и да побољшавамо односе где год је могуће, у свим деловима друштвеног живота“, рекао је Вучић. 

Он је нагласио да Србија и Русија имају заједничку улогу у одбрани историјске истине о Другом светском рату. 

„Не треба бити посебно паметан и видети да постоје различити покушаји фалсификовања историје и данашње речи Сергеја Лаврова гарант су да ћемо се заједничким снагама супротставити том фалсификовању и да ћемо децу и унуке научити ко су људи који су се стварно борили за слободу. Зато што су српски и руски народ у Другом светском рату највише страдали“, рекао је Вучић. 

Лавров и Вучић су разговарали и о актуелним билатералним питањима. 

„Разговарали смо о економији, енергетици, заједничким пројектима, пре свега изградњи гасовода који ми зовемо ‘Балкански ток’“, рекао је Вучић. „Захвални смо Русији на принципијелном ставу о питању територијалног интегритета и суверенитета Србије, као и на томе што у међународној политичкој арени увек дижу глас како би сачували интересе Србије. Говорили смо и о политици војне неутралности. Србија неће постати члан војних блокова. Ми ћемо сами бранити нашу слободу. Хвала Русији на великој помоћи у наоружавању наше земље.“

„Разменили смо ставове, а изнео сам и личну забринутост за ситуацију у региону и изразио наду да ћемо имати довољно снаге да све проблеме решавамо разговором и мирним путем, а то је трајно опредељење Србије“, додао је Вучић. 

Сергеј Лавров је истакао да је данашњи дан још један потврда пријатељства Срба и Руса. 

„Хвала председнику Вучићу и руководству Србије на традицоналном српском гостопримству. Ми смо у Москви високо оценили учешће Александра Вучића на паради поводом 75. годишњице Победе у Другом светском рату. Вечна ватра је симбол нашег духовног једиства“, рекао је Лавров. 

Он је нагласио да ће Русија развијати односе са Србијом у многим областима — од енергетике до културе и да ће помоћи Београду у борби против епидемије коронавируса.

Руски министар спољних послова уверио је Србију у чврст став Москве у вези са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН и истакао да приштинске власти фактички „саботирају преговоре и формирање Заједнице српских општина».

Сергеј Лавров је додао да Русија цени балансирани приступ Србије у односима са свим земљама.

„Такође ценимо политику војне неутралности, која доприноси успостављању мира у региону и супротставља се другим тенденцијама“, закључио је руски министар.