Руски министар спољних послова Сергеј Лавров и председник Србије Александар Вучић учествовали су на церемонији паљења Вечне ватре која је донета из Москве, са Гроба незнаном јунаку испред зидина Кремља, на Спомен-гробље ослободиоцима Београда. 

Лавров је прочитао поздрав председника РФ Владимира Путина и подсетио на руско-српско братство по оружју које стоји на бранику мира, живота и правде.

„У низу европских земаља се чине покушаји оправдавања злочина нациста. Русија и Србија не прихватају никакво његово преиспитивање, и данашњи догађај упечатљиво то потврђује“, истакао је Лавров, подсетивши да су се совјетски и југословенски ратници раме уз раме борили против нацизма на фронтовима Другог светског рата.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је дуг према погинулим јунацима велики „онолико колико је велика наша слобода» и истакао да су руски и српски народ били на истој страни права, правде и слободе.

„Зато нам је данас задатак да се боримо против прекрајања историје“, навео је Вучић и додао да  Русија увек може да рачуна на Србију као постојаног пријатеља.

Председник Србије је навео да ће Вечна ватра да нас подсећа да немамо право на заборав. Кад човек изгуби слободу, он изгуби памћење, изгуби све.

„А то је нешто што никад нећемо заборавити“, поручио је Вучић.

На церемонији паљења Вечне ватре је учествовао и помоћник председника Русије Владимир Медински који је подсетио да су српске патриоте помагале Црвеној армији у одбрани отаџбине.

„Братско гробље где је данас упаљена вечна ватра је тужно место“, навео је Медински.

Истакао је да су имена многих јунака заборављена, а он је изнео имена два руска војника да би се, како је рекао, сетили бар неких имена.

Указао је и на речи које су написане на гробљу: „Нико није заборављен, ништа није заборављено“.

У понедељак, 14. децембра, одржана је церемонија узимања честице Вечите ватре са Гроба незнаног јунака код зидина Кремља у Москви ради њеног преношења у Београд. 

Том приликом председник Руског историјског друштва, директор Спољне обавештајне службе РФ Сергеј Наришкин је рекао да ће овај симболичан чин бити израз вековног братства два народа, заснованог на заједничкој историји, истој вери и богатим културним традицијама. 

Наришкин је истакао да је српски народ претрпео тешке губитке у годинама рата због политике геноцида коју су спроводили Хитлерови казнени одреди. 

„Ради се о стотинама хиљада цивила који су циљано убијени у Југославији од стране Хитлерових казнених одреда и њихових послушника, усташаˮ, објаснио је он.

Фото: МСП РФ