Званична представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова је упозорила сународнике који планирају одмор у Црној Гори да епидемиолошка ситуација у тој земљи није најбоља. 

Подсећамо да је од 7. августа Подгорица дозволила грађанима Русије улазак на територију земље без потврда да нису заражени корона вирусом и без обавезног карантина у трајању од две седмице. Притом граница земље остаје затворена за држављане Србије, док Руси који долазе у Црну Гору из Србије губе „привилегију“ слободног уласка. 

На данашњој конференцији за штампу званична представница руског спољнополитичког ресора је подсетила своје сународнике да морају оценити ситуацију са медицинске тачке гледишта. 

„У тој земљи је 21. јула проглашен режим епидемије. Подсећам да је он на снази и данас“, изјавила је Марија Захарова. 

Она је додала да су могући ризици и потешкоће у вези повратка кући и да се на данашњи дан из Русије може путовати авионом само у Турску, Велику Британију и Танзанију. 

По мишљењу експерата, власти Црне Горе су биле приморане да отворе границе за руске туристе, који представљају већину на црногорским летовалиштима. На тај начин су желели да дају шансу својој туристичкој грани да преживи. Криза изазвана корона вирусом је буквално убила црногорски туризам. Према подацима за прошли месец у земљу није дошло 92 одсто очекиваних туриста.