Разлог дипломатског скандала који Украјина прави поводом иконе која је поклоњена руском министру спољних послова Лаврову jeсу очигледни политички мотиви, сматра лидер босанских Срба Милорад Додик.

„Мислим да се иза свега крије обрачун Украјинаца са мном, јер сам познат по томе што сам за Крим рекао да је природно право Русије да њим управља, ево и сада то мислим“, изјавио је Додик за „Политику“.

Он је сигуран да Кијев нема право да тврди да му ова икона припада.

„Траже да им вратимо икону, али не дају никакав доказ на основу чега то захтевају. Ако постоји било какав папир, извинићу се и вратити икону. Ако нека држава потражује нешто јер је украдено, онда треба да постоји евиденција о томе, али тога нема. Преко Дирекције за координацију полицијских тела БиХ од Интерпола смо добили информацију да нема потражње за том иконом. Неко је, ето, прогласио да је то украдена икона, само да би имали тему. Написали смо писмо Украјини, тражећи да нам доставе податке да ли је на дан када је Лавров био у Сарајеву та икона потраживана као нестала. До данас нисмо добили потврду. Ниједан државни орган Украјине не потражује ту икону. Покренут је и правосудни поступак у Сарајеву, па ћемо чекати његово окончање. То није реликвија која је припадала некој институцији Украјине, или њиховој цркви, која је била под јурисдикцијом руске цркве“, истакао је Милорад Додик.  

Подсећамо да је Милорад Додик поклонио Лаврову 14. децембра позлаћену икону стару триста година. Медији су одмах почели да пишу да је икона из Луганска. Украјина је затим упутила Министарству спољних послова БиХ протестну ноту са захтевом да се објасни како је икона доспела у БиХ. 19. децембра у Министарству спољних РФ речено је да ће икона бити враћена у Сарајево да би се овај случај истражио преко Интерпола. Амбасадор БиХ је вратио икону у Сарајево 25. децембра. У међувремену из Додиковог кабинета је саопштено да се не ради о украденој икони, већ о породичној реликвији.

„Један од мојих, не бих рекао чак ни познаника, који је живео 25 година у Русији, рекао ми је да има породичну икону и да је вољан да се она врати у Русију“, објаснио је политичар.