Потпредседник Скупштине Црне Горе и један од лидера Демократског фронта Страхиња Булајић је изјавио за црногорску да укидање санкција против Русије има стратешки значај за Црну Гору.

„EУ је увела санкције Русији 2014. године после референдума становника Крима којим је изражена њихова недвосмислена воља и жеља да се врате својој матици, Русији. Дакле, исто оно што становништву Црне Горе није било омогућено, рецимо, приликом насилног угуравања Црне Горе у НАТО мимо воље огромне већине њених грађана. Исте године су и неке земље ван ЕУ увеле санкције Русији, међу њима и Црна Гора колико год то некоме било гротескно“, изјавио је за „Борбу“ потпредседник Скупштине Црне Горе.

Страхиња Булајић је рекао да не дели став владе која је најавила да ће санкције против Москве остати на снази. Међутим, синхронизација спољне политике Црне Горе са Бриселом главни је услов за европску интеграцију земље.

„Ова Влада веома лагано наставља исту политику. Шта значе ријечи Владиног званичника – Ми нијесмо непријатељи Русији, али санкције остају, вјероватно само он зна. Санкције се не заводе пријатељима и никад нијесу пријатељски чин. Напротив, ради се о непријатељском чину и то никако не може бити национални интерес Црне Горе. То је нечији други интерес“, истиче Булајић.

Он скреће пажњу на то да огромна већина народа Црне Горе не жели санкције против Русије. Треба додати да су те санкције разлог зашто су произвођачи вина банкротирали, пошто је руско тржиште због контрасанкција сада за њих затворено.

Страхиња Булајић је сигуран да ће зависни положај Црне Горе, која је приморана да се повинује захтевима европских „шефова“, довести до тога да ће земља и даље доносити одлуке против воље народа.
„Исто је и са Бјелорусијом и сјутра, са било којом другом земљом, за коју стигне наређење да се то исто уради“, рекао је потпредседник Скупштине.

Међу тим „наређењима“ је признање Косова од стране Демократске партије социјалиста коју предводи актуелни председник Мило Ђукановић.

„И као потпредсједник Скупштине, и као посланик, и као родитељ, и као нечији син, и као грађанин, кажем и тврдим – Признавање лажне државе Косово уз завођење тзв. санкција Русији, највећа је срамота и понижење Црне Горе у њеном историјском трајању. Увјерен сам да је овај став јасан сваком слободномислећем човјеку и да нема потребе да га посебно објашњавам. У протекле двије деценије власт у Црној Гори је водила ову земљу путем којим никад прије у историји није ишла. Та Црна Гора се одрицала од себе саме. Бјежала је од своје суштине. Вјерујем да је томе дошао крај. Очекујем да ће се градити пријатељски односи са свима, прије свега у региону и најприје са најзначајнијим, економски најснажнијим и најперспективнијим. Наравно са Србијом“, закључио је Страхиња Булајић.

Србија остаје једина држава на Балкану која подржава принципе добросуседства и мултилатералне сарадње. Као што је председник Србије Александар Вучић више пута изјављивао, Београд није увео и неће уводити санкције против Русије, не признаје суверенитет самопроглашене републике Косово и строго ће се придржавати војне неутралности без уласка у НАТО. Истовремено, европске интеграције су кључни циљ земље у наредним годинама.