Данас је Србија држава која је највише наклоњена Русији, не само на Балканском полуострву, већ и широм Европе. Ово мишљење је у чланку за портал EADaily изразио старији научни сарадник Института за славистику Руске академије наука, главни уредник часописа „Вопросы истории“ (Питања историје) Петар Искендеров. 

Руски историчар, експерт за Балкан, приметио је да Београд, упркос невиђеном притиску Запада, није увео антируске санкције, наставља да гради свој део гасовода „Турски ток“, продубљује трговинску и економску сарадњу, одржава блиске контакте са Русијом на свим нивоима, укључујући дијалог председника двеју држава.  

„Можемо ли више од тога? Теоретски, да, и сам председник Србије Александар Вучић је очигледно свестан тога. Али Русија, а још више Србија, данас су присиљени да узму у обзир глобалну реалност, која у последње време очигледно није наклоњена мирној сарадњи и спровођењу великих пројеката“, рекао је руски експерт.

Истовремено, он је одао признање чињеници да се Србија придржава мултивекторског система спољнополитичких приоритета и активно комуницира не само са Москвом, већ и са Бриселом, Вашингтоном и Пекингом, укључујући и питања енергетских ресурса, трговинске и економске сарадње и косовски проблем. 

Тако је Петар Искендеров одговорио на чланак српског опозиционара Млађана Ђорђевића, који је на једном руском порталу критиковао новинара Михаила Гусмана због тога што током интервјуа за ТВ канал Русија 24 наводно није поставио председнику Србије Александру Вучићу „непријатна питања“ о руско-српским односима. 

„Према Ђорђевићу, новинар руског државног ТВ канала је морао да разговара са председником Србије у жанру скандалозних политичких дебата о свим мање или више популарним темама које покрећу електронски медији, друштвене мреже и друге интернет странице (па и оне сумњивог карактера). У супротном, по мишљењу Млађана Ђорђевића, Михаил Гусман ‘представља свог саговорника у најбољем светлу и даје му да се покаже као лидер државе која је наклоњена Русији“, иронично пише Петар Искендеров. „Аутор [Млађан Ђорђевић], како се и очекивало, побркао је жанр озбиљног новинарства (посебно интервју са првом особом државе која је традиционално наклоњена Русији) са предизборним дебатама. Млађан Ђорђевић се вероватно осећа као председнички кандидат који дискутује са својим противкандидатом у стилу недавног скандалозног шоу програма ‘Трамп vs Бајден’.“