Да ли бисте могли из цуга да набројите пет српских глумаца који су играли у познатим руским филмовима?

Иван Босиљчић

narodnopozoriste.rs

Иван Босиљчић је дебитовао као глумац у Русији у серији „Хотел Русија“ (2017) у којој тумачи улогу Никарагванца Мануела. То је историјска детективска прича о чувеном хотелу који се налазио на Црвеном тргу и где су одседале све светске дипломате и одржавали се најбитнији политички скупови. Српски глумац већ неколико година гради успешну каријеру у Русији због чега је константно на релацији Београд – Москва – Санкт Петербург. Ускоро ће почети приказивање серије „Казанова у Русији“ и Босиљчић је тај коме је Ватикан поверио задатак да очара све даме руског двора.

Катарина Радивојевић

Звезда српског филма Катарина Радивојевић је 2008. године играла улогу у филму „Морфијум“ култног руског редитеља Алексеја Балабанова по истоименој причи руског класика Михаила Булгакова. Главни јунак, млади лекар Михаил Пољаков, долази да ради у провинцијски град 1917. године уочи револуције. Навадио се на морфијум који је у то време био популаран и доступан сваком лекару. Зависност од овог наркотика му уништава живот и на крају изазива смрт. Деградација и смрт „малог“ човека приказана је напоредо са муњевитом деградацијом и пропашћу Руске империје. Катарина је одиграла улогу егзалтиране светске даме Јекатерине Карловне са којом Пољаков започиње везу под утицајем морфијума.

Данијела Стојановић

Нишлијка Данијела Стојановић од 2000. године живи у Санкт Петербургу и редовно добија улоге, углавном у серијама. Данијела је супруга виолинисте култне руске рок групе „Акваријум“ Андреја Суротдинова. Најупечатљивије њено ангажовање током протеклих година је учешће у популарним серијама руског „Првог канала“: „Мосгаз“ (2012), „Џелат“ (2014), „Паук“ (2015), „Шакал“ (2016), „Операција Сатана“ (2018) и „Формула освете“ (2019). Све те серије су спојене истим ликовима, а један од њих је Маргарита Карпухина (касније Черкасова, када се удала за главног јунака све четири серије – иследника Ивана Черкасова), а игра је Данијела Стојановић. Радња је заснована на стварним догађајима – на истрази крупних злочина (убистава које су извршили манијаци, пљачки и деловања банди) у СССР-у током 1960-их и 1970-их.

https://www.youtube.com/watch?v=IfEpItqUR3o

Милан Марић

Милан Марић, један од најперспективнијих српских глумаца млађе генерације, играо је главну улогу у руско-српско-пољском филму „Довлатов“ (2018) редитеља Алексеја Германа Млађег. У филму се приказује шест дана из живота совјетског дисидента, писца Сергеја Довлатова. Сви догађаји се дешавају непосредно пре него што је емигрирао његов пријатељ, песник Јосиф Бродски – у новембру 1971. године, отприлике годину дана пре емиграције самог Довлатова у САД. На примеру пишчеве личности приказује се човек совјетског доба који се није идеолошки слагао са режимом и био је принуђен да се супротстави систему. Критичари су високо оценили ово остварење. Филм је добио награду независног жирија на 68. Берлиналу.

https://www.youtube.com/watch?v=C2yPMWU3NZ0

Милена Радуловић

Нова звезда српског и руског филма, Милена Радуловић дебитовала је у руском филму 2019. године у блокбастеру „Балканска међа“ где је одиграла једну од главних женских улога Јасну Благојевић, лекарке у коју се заљубљује главни лик којег тумачи глумац Антон Пампушни. Већ у новембру исте године Милена Радуловић је одиграла споредну улогу у спортској биографској драми „Лав Јашин: Голман мојих снова“, а у новембру 2020. на руским екранима је почело приказивање серије „Кољска супердубока“. Милена игра главну улогу у овој сериј због чега је морала да усаврши свој руски језик.

Петар Зекавица

Печат

Глумац Петар Зекавица иза себе има више од 80 филмова и серија, међу којима такви филмови и серије као „Није срећа у лепоти“ (Не родись красивой), „Утакмица“ (Матч), „Стаљинград“ (Сталинград), „Преводилац“ (Переводчик), „Паук“, „Мртво језеро“ (Мертвое озеро), „Савез спасења“ (Союз Спасения) и други. Иако је рођен у Београду, први пут у каријери глумио је на српском језику тек у серији „Државни службеник“ 2019, а недавно је имао и епизодну улогу Немца у филму „Дара из Јасеновца“. Зекавица је и иначе због своје спољашности „дежурни Немац“ руског филма.

Рођен је на Дорћолу, а у Москву је стигао са 13 година. Глуму је уписао тек пошто је дипломирао политичке науке. Завршио је Хавајски пацифички универзитет. 1998. године је снимио први филм у Хонолулуу, затим живео и радио у Њујорку, а вратио се у Москву тек 2002. Иначе и рођена сестра Петра Зекавице је глумица која живи у Лондону.

Милош Биковић

Милош Биковић је последњих година толико ангажован у Русији као глумац да не само да се утркује са звездама руског филма попут Даниле Козловског и Александра Петрова, већ је добио и медаљу Пушкина из руку председника Путина 2018. и руско држављанство 2021. Млади симпатични српски глумац који одлично говори руски постао је познат руској публици захваљујући улози у филму Никите Михалкова „Сунчаница“ (2014), снимљеном по мотивима истоимене приче Ивана Буњина. Филм говори о последњим данима безименог белог официра из разбијене армије капетана Врангеља. Биковић је играо потпоручника Николаја Гуљбе-Левицког.

Затим је заједно са већ поменутим руским глумцем Данилом Козловским глумио у филму „Духless 2“ (2015), где је играо Романа Белкина – оваплоћење корупционаша. Биковић отад само напредује у каријери. Да бисмо оценили размере његовог успеха у Русији довољно је набројати основне филмове са његовим учешћем – „Лед“, „Балканска међа“, „Кома“, „Изван границе реалности“, „Слуга“, „Хотел ‘Београд’“, серијски филмови „Хотел ‘Елеон’, „Гранд“, „Крила империје“ и „Магомајев“.

О феномену Биковића је већ пуно написано и на руском и на српском језику, као и на порталу „Балканист“. А ми ћемо само још једном истаћи да Милош није само српски таленат који се снима у руским високобуџетним филмовима, већ и прави амбасадор српске културе. Његовим напорима се интензивно развијају билатералне културне везе, а милиони Руса су се на овај или онај начин захваљујући Биковићу упознали са братском балканском државом.