У Србији је 10. новембра отворен регионални информативно-едукативни центар Руских железница, посвећен савременом, „дигиталном“ приступу управљању железничком инфраструктуром. Експозиција приказује опрему и технологије које ће се користити у Јединственом диспечерском центру за управљање железничким саобраћајем у Србији. 

Центар је отворио „РЖД Интернешнл“ заједно са научно-истраживачким институтом „РЖД“ у области аутоматизације и везе (НИИАС) и уз активно учешће „Инфраструктуре железнице Србије“. 

„Информативно-едукативни центар није само илустративни пример технологија које користимо за стварање Јединственог диспечерског центра у Србији, већ и велики корак ка њиховој практичној примени. Већ сада железничари могу да се упознају са опремом и карактеристикама њеног рада за успешну примену овог знања у будућности. Јединствени диспечерски центар ће управљати свим српским железницама, што ће значајно повећати ефикасност и безбедност железничког саобраћаја у земљи“, рекао је Сергеј Стољаров, генерални директор РЖД Интернешнл.

Студенти специјализованих образовних институција и запослени у железничком саобраћају Србије већ у новембру моћи ће да погледају експозицију и тестирају механизме управљања саобраћајем возова, а такву ће могућност имати и железничари суседних земаља. 

На церемонији отварања центра присуствовали су министар грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије Томислав Момировић, руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко, в.д. генералног директора Инфраструктуре железница Србије Небојша Шурлан и Сергеј Павлов, први заменик генералног директора РЖД. 

РЖД Интернешнл модернизује и гради српске железнице од 2014. године. Компанија је већ реконструисала пруге на релацијама Београд — Панчево, Ресник — Ваљево и инфраструктурне објекте у оквиру развоја Паневропског транспортног коридора 10, поставила пругу на Жежељевом мосту и испоручила Србији 27 дизел возова руске производње. Тренутно РЖД Интернешнл гради вијадукт код Чортановаца и реконструише железничку пругу Стара Пазова — Нови Сад за кретање возова брзином до 200 км/ч. У јануару 2019. године РЖД Интернешнл и Инфраструктура српских железница су потписали уговор о изградњи Јединственог диспечерског центра. Компанија такође ради на пројекту модернизације железничке пруге Ваљево — Врбница — државна граница са Црном Гором.

Фото: infrazs.rs