Аутор књиге „Пад ноћног сокола“ објављене на руском језику у издању „Византије” из Београда, пуковник у пензији Славиша Голубовић добитник је признања XI Међународног словенског књижевног форума „Златни витез“. 

„Златна диплома“ у категорији „Историја словенских народа“ биће му уручена 15. октобра у Москви у Савезу писаца Русије. 

Руско издање књиге већ је нашло своје место у војним школама и академијама, важним институцијама просвете, науке и културе Руске Федерације, научним и интелектуалним круговима, као и међу широком читалачком публиком руског говорног подручја. На српском језику књига је доживела и друго издање, а у припреми су издања на енглеском и кинеском језику. 

Славиша Голубовић, рођен 1965. у Пријепољу, као први у рангу завршио је Војну академију Копнене војске – смер ПВО. Обављајући дужност командира батерије за вођење ракета, током непосредних припрема за рат и НАТО агресије, био је учесник и сведок свих важнијих догађаја у легендарном Трећем ракетном дивизиону ПВО Војске Југославије, јединици која је ратне 1999. године оборила америчке авионе Ф-117А („невидљиви”) и Ф-16. Током 1999. и 2000. године у Руској Федерацији је завршио и преобуку за ракетни систем ПВО „тор М1”. Радни век је завршио у Војнообавештајној агенцији.

Књига „Пад ноћног сокола” настала је као резултат дугогодишњих напора и истраживачког рада на прикупљању чињеница и жеље аутора да се ратни успеси Трећег ракетног дивизиона ПВО осветле на објективан начин.

Прво српско издање промовисано је на београдском Међународном сајму књига 2016. године, а издавач је био Медија центар „Одбрана” – Управа за односе са јавношћу Министарства одбране.

Међународни Словенски форум уметности „Златни витез“ одржава се од 2010. године уз благослов патријарха московског Кирила у Москви, у регионима Руске Федерације и иностранству као годишњи програм који промовише најбоља културна дела Русије и земаља словенског света у области кинематографије, позоришта, књижевности, музике и ликовне уметности. 

Фото: politika.rs