Београд прославља 75. годишњицу Велике победе.

Поводом 9. маја – Дана победе над фашизмом, припадници Гарде Војске Србије по наређењу врховног команданта Оружаних снага Србије, председника Александра Вучића, извршили су почасну паљбу са Савске терасе на Калемегдану испаљивањем десет плотуна из шест артиљеријских оруђа.

mod.gov.rs

На Тргу Републике, у самом срцу Београда, отворена је историјска изложба посвећена 75. годишњици ослобођења Европе од нацизма на којој су присуствовали министар спољних послова Србије Ивица Дачић и руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко. 

„Русија високо цени неговање традиција антифашизма у Србији. Србија се храбро супротставља покушајима фалсификовања историје и чува споменике онима који су погинули за ослобођење Југославије у Другом светском рату. Они који се залажу за ревизију историје желе да одузму државама суверенитет и независност. Ово је тешка политичка борба, али победа ће бити наша“, рекао је шеф дипломатске мисије Руске Федерације у Србији.

Ревизију историје нећемо дозволити, рекао је данас и српски министар одбране Александар Вулин. 

„Сведоци смо уништавања сећања, срамних покушаја да се окупатори и ослободиоци ставе у исти ранг. Али постоји само једна истина: пре 75 година победили су слободни народи“, рекао је министар.

Заједно са српским народом Дан победе данас прослављају и руски војни лекари и вирусолози који већ више од месец дана помажу Србији у спречавању ширења вируса корона. 

Приликом полагања цвећа и венаца на Спомен-плочи погинулим војницима Црвене армије у Београду руски лекари су награђени медаљама и уручене су им захвалнице. 

„Данас, 9. маја, сећамо се наших предака који су својим радом и ратним подвизима заслужили победу, и зато је важно сећати се њихових имена и чувати сећање за будуће генерације“, рекао је генерал-мајор Михаил Чернишов, који предводи делегацију руских оружаних снага у Србији. 

У част Дана победе још синоћ су у Парку ослободиоцима Београда упаљена светла која симболизују боју Црвене армије. 

Уочи 9. маја Србија је заједно са десет земаља учесница ОЕБС-а потписала заједничку изјаву поводом 75. годишњице Победе у Другом светском рату. 

„Сматрамо да је посебно важно да се чува историјска истина о Другом светском рату, да се не дозволи преиспитивање правних резултата рата, узимајући у обзир и циљеве и принципе Повеље УН и одлуке Међународног војног суда у Нирнбергу. Признајемо важност Конвенције УН из 1948. године као међународног инструмента о спречавању и кажњавању злочина геноцида“, стоји у изјави. 

„Таква истина почиње да се заборавља и често се фалсификује због потреба политичке конјунктуре. Руше се споменици војницима-ослободиоцима, намећу се неонацистички погледи и десничарске радикалне идеје. Позивамо светску заједницу да се одлучно супротстави рехабилитацији идеологије нацизма, пропаганди расизма, екстремизма, етничкој, расној и верској мржњи, ксенофобији и нетрпељивости у свим њеним облицима и манифестацијама“, наведено је у изјави коју су заједно са Србијом потписали Русија, Јерменија, Белорусија, Казахстан, Киргистан, Молдавија, Таџикистан, Туркменистан и Узбекистан.

Фото: twitter @ambasadarusije