Успостављање економске сарадње између Србије и Сједињених Држава не представља претњу за стратешко партнерство Москве и Београда. Ово мишљење у коментару за портал „Балканист“ изразио је председник комитета Државне думе за развој цивилног друштва, питања јавних и верских заједница, члан фракције Комунистичке партије Сергеј Гаврилов.

Упркос чињеници да је српски лидер Александар Вучић успео да привуче америчке инвестиције у земљу од четири милијарде долара, неки представници српске опозиције критиковали су српско-америчке споразуме и истичу да је Београд окренуо леђа Москви. По мишљењу Сергеја Гаврилова, ради се о кратковидости српске опозиције, која није у стању да оцени стратегију велике политичке игре која се одвија на Балкану.

„Србија је под великим притиском. Али Русија је уверена да Александар Вучић на примеру вишевекторске политике Белорусије, Јерменије, Грчке, разуме да треба да избегава замке бранећи суверенитет Србије и стратешке односе са Русијом. Вучићево понашање се не може тумачити као издаја, он је усагласио своје кораке са стратешким партнерима, односно са Русијом“, сигуран је Сергеј Гаврилов.

Подсетимо, председник Србије је након потписивања Вашингтонског споразума одржао низ телефонских разговора са Москвом, након чега су уследиле заједничке изјаве у којима се истицало јединство ставова Русије и Србије о косовском питању и фокус на развој стратешких односа, који је, како је у Русији више пута речено, достигао врхунац од тренутка када је Вучић на челу државе.