Потпредседник руске владе Јуриј Борисов је истакао да Москва очекује дубљу сарадњу приликом модернизације железничке инфраструктуре Србије уз помоћ ресурса „Руских железница”.

Русија је заинтересована за пројекат изградње метроа у Србији, изјавио је у четвртак, 5. марта, у Казању потпредседник владе Русије Јуриј Борисов на 18. заседању међувладиног Руско-српског комитета за трговину, економску и научнотехничку сарадњу.

„Један од водећих инфраструктурних пројеката (Русије и Србије) могла би бити изградња метроа у Србији”, рекао је он том приликом.

Борисов је такође истакао да Русија очекује дубљу сарадњу приликом модернизације железничке инфраструктуре Србије уз помоћ ресурса „Руских железница”. „Напори компаније ‘Уралтрансмаш’ заслужују подршку. Ова компанија води преговоре са српском страном о свеобухватној модернизацији трамвајског парка српске престонице уз набавку најсавременијих трамваја”, додао је потпредседник руске владе.

Планирано је да се у Србији до 2025. године уложи 14 милијарди евра у реализацију националног програма инфраструктурног развоја. Од тога је 3,5 милијарди намењено развоју железничке инфраструктуре. Према подацима Railway Gazette, влада Србије ће за реализацију тог пројекта издвојити 57,5 милиона евра, а 172 милиона евра даће Русија у облику извозног кредита, што је дефинисано споразумом из октобра 2019. године.

Фото: mosmetro.ru