Алексеј Стољаров звани „Лекус“ једини је Рус који је успео да интервјуише Емира Кустурицу пре него што је Србија затворила границе због корона вируса. Катарина Лане пише о томе како је познати пранкер стигао да поразговара са Професором.

„Боље ти је да сакријеш књигу о Трампу, ми овде не волимо Американце“, саветујем ја Алексеја. Опрему за снимање стављамо у гепек и крећемо према Дрвенграду.

Лекус окреће у руци зелену оловку и прича о својим путовањима по свету, чини се да узбудљивих догађаја има за неколико филмова. То су и британски шпијуни и прва лица различитих држава који су загризли удицу руских телефонских шаљивџија и путовања у најзабаченије крајеве света. 

Сада иде да сними Професора за документарни филм „Формула победе“, посвећен 75. годишњици победе у Другом светском рату.

„То је филм о великим историјским догађајима о којима ће се причати на нови начин. Филм откриће које ће заувек променити погледе на свет. Главна идеја филма је открити суптилни однос вере и стварности која нас окружује“, објашњава Алексеј Стољаров, један од продуцената овог филма. 

За „Формулу победе“ су већ говорили Никита Михалков, званична представница МСП-а Русије Марија Захарова, пилот Дамир Јусупув који је слетео у кукурузно поље и спасао све путнике и многи други познати људи који имају представу о личној формули победе. 

У Дрвенграду скоро да нема гостију. Чекамо професора у кафићу. За суседним столом последњи туристи говоре о корони. Био је 14. март, већ сутрадан је уведено ванредно стање. 

Улази Емир Кустурица у кожним панталонама и ципелама на босу ногу. Види нас и гласно говори: „Држите се на два метра од мене! Нећемо се руковати! Идите у ресторан и подесите светло!“ Одлазећи чујемо како говори келнерима да чешће перу руке. 

Д. Лане

Интервју траје дуго, а затим Професор жели да чује од Лексуса како су он и Вован насамарили бившег „премијера“ Косова Рамуша Харадинаја и бившег премијера Северне Македоније Зорана Заева. 

„То су наши омиљени пацијенти“, смеје се Алексеј. „Они су толико корумпирани да чак и не пазе ни на шта. Заева смо преварили већ четири пута. Харадинај нам је оставио утисак глупог човека. Мислим да ако ставе пањ на његово место нико неће ни приметити. Ђукановић је такође међу нашим фаворитима. Наша је жртва био и премијер Хрватске. Албанци још нису дошли на ред и волео бих да разговарам са премијером Словеније, он је бивши стендап комичар. Нека се спреме“, шали се Лекус.

Прошле године Вован и Лекус су звали Харадинаја представивши се као Петар Порошенко и обећали му „да ће признати Косово у замену за подршку“. Харадинај је обећао да ће објавити на свом Твитеру да је на страни Порошенка. Обећао је и урадио. 29. марта на његовом Твитер налогу написао је да му је Порошенко пријатељ, а 20. априла да ће неки Вован Лексусов постати нови премијер Украјине. „Желим украјинском народу слободне и демократске изборе. Желим свом пријатељу Петру Порошенку и његовом будућем премијеру Вовану Лексусову све најбоље и да поведу Украјину у Европу“, написао је Харадинај на Твитеру и додао да „Косово и Украјина иду путем слободе и просперитета“. 

И бившег македонског премијера су натерали да мисли да разговара са Порошенком и саветовали му да подмити цариградског патријарха са 100 хиљада евра да би признао независност македонске цркве. Заев је рекао да је то добра идеја и да ће тако и поступити. „Лично сам дао Бартоломеју новац. У мом случају то је било 150 хиљада евра. Ви ћете проћи јефтиније“, рекао је пранкер Заеву. Заев је затим доживео велико понижење у јавности. 

Емир се смејао наглас слушајући о овим догодовштинама. А затим нам још једном као старији саветовао да оперемо руке и пожелео Лексусу срећан пут. 

„Занимљив је, наравно. Позитиван али и затворен, као многе уметничке душе, али веома добар човек“, рекао ми је Алексеј. 


У хотелу у Београду су нам одмах рекли да руског туристу, нажалост, не могу да приме, јер је у Русији откривен вирус корона. Сместили смо Лексуса у хостел. 

Д. Лане

Улице су биле пуне аутомобила, људи су куповали залихе брашна, уља, пунили гепеке храном. Млади су се скупљали по кафићима. 

Алексеј Стољаров је полетео у Москву сутрадан. Неколико сати касније Србија је затворила границе и увела полицијски час. А Емир Кустурица је отказао све интервјуе. Тако је руски пранкер ускочио у последњи вагон „Балкан експреса“ који је јурио у сусрет куги 21. века.

А филм ће приказати на каналу Русија 24 уочи 9. маја. Тада ћете и сазнати каква је лична формула победе српског редитеља Емира Кустурице. 

Фото: instagram @pranker_lexus