У Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини настављају се масовни протести у знак подршке Српске православне цркве: од црногорских власти се захтева да укину дискриминаторски Закон о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница. Српски патријарх Иринеј и митрополит Кијевски и све Украјине Онуфриј отворено изражавају солидарност са учесницима литија у Црној Гори и намеравају да посете Подгорицу 29. фебруара.
 
Иринеј је притом изјавио да „нерешиве проблеме, како уче Свети Апостоли, треба препустити Богу јер: ‘нема проблема који Бог не може решити’. И светиње у Црној Гори може одбранити само Бог. Јер иза леђа поглавара Црне Горе се налази једна велика паклена сила, а они само спроводе њено дело разбијања и разједињавања српства“.
 
Митрополит Украјинске православне цркве верује да „власти Црне Горе, вероватно под утицајем спољних снага, покушавају да се мешају у живот цркве, подржавајући раскол и водећи политику дискриминације према канонској Цркви“, истичући „да је Украјинска православна црква уз вернике које уједињава СПЦ, саосећа са њима и моли се за њих“.
 
Срби у Републици Српској такође подржавају вернике у Црној Гори. У недељу је у Источном Сарајеву организовано више литија. Верници су носили транспаренте на којима је писало „Само слога светиње спасава“, попут националног српског слогана „Само слога Србина спасава“. И најбољи тенисер света Новак Ђоковић и редитељ Емир Кустурица су изразили солидарност са демонстрантима, а српски члан Председништва БиХ Милорад Додик није дао сагласност за посету председника Црне Горе Мила Ђукановића Сарајеву. „С обзиром на догађаје у Црној Гори са тим треба сачекати“, рекао је лидер Срба у Републици Српској.
 
А позната музичка група „Београдски синдикат“ је обрадила песму „Свиће зора“ у знак подршке демонстрантима који бране веру и наслеђе својих предака у Црној Гори. Ова песма је постала већ химна националног отпора.

Фото Дмитриj Лане