Председник Србије Александар Вучић примио је данас, 24. новембра, амбасадора Руске Федерације Александра Боцан-Харченка и замолио га да председнику Владимиру Путину пренесе захвалност за писмо саучешћа поводом смрти патријарха Иринеја.

Вучић је истакао да је присуство представника Руске православне цркве митрополита Волоколамског Илариона на сахрани патријарха Српске православне цркве било потврда блискости двеју цркава и двају народа.

Амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко је поделио своје успомене на патријарха Иринеја и његову посвећеност завршетку радова на Храму Светог Саве.

Раније је дипломата изјавио да је смрт патријарха Иринеја доживео као личну трагедију. „Животно дело Његове Светости је био завршетак унутрашњих радова у благолепном храму Светог Саве у Београду. Данас, као никад раније, испуњени смо одлучности да се та величанствена замисао оствари. Драго ми је да Русија томе помаже“, рекао је Александар Боцан-Харченко у изјави за медије.

Председник Вучић и амбасадор Боцан-Харченко су разговарали о актуелним питањима српско-руских односа и билатералне сарадње, изразивши наду да ће до краја године бити реализована посета Србији једног од високих руских званичника.

Двојица саговорника су посебну пажњу посветили реализацији конкретних договора и заједничких пројеката у области инфраструктуре и енергетике и изразили наду да ће кључни пројекти бити завршени у договореном року.

Председник Вучић и амбасадор Боцан-Харченко су разговарали и о низу регионалних и глобалних питања.

Фото: predsednik.rs