Председник Србије Александар Вучић се данас 25. априла састао са руским војним лекарима који од 4. априла раде на територији целе Србије, пружају помоћ у спречавању, сузбијању и гашењу епидемије Ковид-19. 

„Желео сам на посебан начин да изразим захвалност руском експертском тиму, људима коју су са нама у најтежим тренуцима, који раде не само код нас, већ су и 16 дана били у Републици Српској“, рекао је Александар Вучић.

Он је истакао да је управо захваљујући руским професионалним тимовима српски народ постао уверен да ће победити корону. 

„Веома сам им захвалан, дали су све од себе и борили се на изузетан начи. Много су нам помогли и наши људи су били уверенији да ћемо као победници изаћи из ове кризе“, рекао је српски председник. 

„Наши руски пријатељи поново су показали колико су велики. Бескрајно сам им захвалан“, истакао је Вучић. 

Састанку су присуствовали генерал-мајор Оружаних снага РФ Михаил Чернишов, пуковник Рустам Аминев, руководилац групе РХБЗ пуковник Максим Сологубов, као и руски амбасадор Александар Боцан-Харченко и војни аташе пуковник Андреј Собакин.

Говорећи о резултатима рада заједничког руско-српског одреда, генерал-мајор Чернишов је изразио наду да је заједничким напорима стабилизована санитарна и епидемиолошка ситуацију у земљи и, пре свега, у кључним здравственим установама. Посебно је скренуо пажњу на професионална знања и практичне вештине српских стручњака и висок степен координације и међусобног разумевања током заједничког рада.

Руски амбасадор Александар Боцан-Харченко изразио је искрену захвалност председнику Србије на високим оценама резултата рада руске војске, пуној подршци власти земље, а такође је истакао важну улогу строгих рестриктивних мера које предузима руководство Србије за сузбијање епидемије. Амбасадор је истакао јачину руско-српских братских веза и нагласио да Србија увек може да рачуна на руску помоћ.