Бугарско тужилаштво је пронашло „руски траг“ у експлозијама у фабрикама муниције у периоду од 2011. до 2020. године. У тим фабрикама су били производи који су припадали бугарском трговцу оружјем Емилијану Гебреву, преносе медији.

„Постоји одређена сличност у томе како је дошло до четири експлозије у фабрикама муниције, а производи који су требали да се извозе у Грузију и Украјину су уништени“, цитира ТАСС званичног представника главног тужиоца Бугарске Сијку Милеву.

Тужилаштво је изнело „основану претпоставку о вези између експлозија у Бугарској, покушаја тровања тројице бугарских држављана и експлозија у другим земљама“. Током истраге инцидената утврђено је да је шест држављана Русије неколико дана боравило у Бугарској уочи експлозија и покушаја атентата на Гебрева. Тренутно тужилаштво прикупља доказе „о тешком злочину који су починили руски држављани“.

Прва експлозија догодила се 12. новембра 2011. године у складишту где се налазило оружје намењено за Грузију. Друга и трећа експлозија догодиле су се 2015. године, а четврта 2020. године. Током ових инцидената оштећена су и складишта са готовим војним производима и радионица за производњу муниције. Покушај убиства Гебрева, према бугарском тужилаштву, почињен је између 28. априла и 4. маја 2015. године. Тужилаштво претпоставља да су експлозије повезане са покушајем тровања Гебрева.

У међувремену бугарски дописник Bellingcat-а Христо Грозев пожурио је да напише на свом твитер налогу да је тужилаштво покренуло истрагу пошто је сазнало да су се експлозије 2015. догодиле „током боравка осморице сарадника ГРУ (Главне обавештајне управе Оружаних снага РФ) у Бугарској“. Према Грозеву, „петорица су очигледно умешана у тровање тројице бугарских држављана, а најмање троје је било задужено за друге акције“.

Подсећамо да је Чешка 17. априла оптужила руске специјалне службе за умешаност у експлозије на складиштима муниције у Врбетици 2014. године. Москва је демантовала ове верзије. Праг је 18 запослених у руској амбасади у Чешкој прогласио персонама нон грата због њихове наводне повезаности са специјалним службама. Као одговор, Русија је протерала 20 чешких дипломата.

У априлу је Атлантски савет Бугарске тражио од владе земље, парламента и председника да предузму „хитне мере да се земља коначно ослободи зависности од Русије, посебно у енергетској и одбрамбеној сфери, и да раде на томе да бугарске оружане снаге могу брзо да неутралишу и спрече субверзивне активности руских специјалних служби на територији Бугарске“.

У марту је Бугарско тужилаштво покренуло истрагу против шесторице запослених у бугарском Министарству одбране и војне обавештајне службе који су приведени под оптужбом за шпијунажу у корист Русије. Тужилаштво тврди да је на челу „ћелије“ био човек који је претходно заузимао висок положај у бугарској војној обавештајној служби и школовао се у Москви. Он је наводно имао своје људе на високим позицијама који су имали приступ поверљивим информацијама за Бугарску, ЕУ и НАТО.