22. децембра у 15 часова по београдском времену (17 по московском) одржаће се промоција документарне књиге Јелене Зелинске „Сенке моје улице“. Књига је преведена и објављена на српском језику. Састанку ће присуствовати ауторка књиге као и представници ветеранских организација Србије.

Овом разговору можете да се придружите из било које тачке планете преко Zoom-a. 

Организатори промоције су Руски дом, Српска грана Међународног фонда јединства православних народа, фонд „Бесмртни пук Србије“, СУБНОР Србије.

Линк на промоцију

Књига „Сенке моје улице“ је заснована на живим сведочанствима: то су дневници, писма, сећања, усмене приче. Прва документарна приповетка говори о блокади Лењинграда кроз дечије очи. Девојчица и дечак који су се нашли закључани у залеђеном граду са дечијом искреношћу и једноставношћу описују свој свакодневни живот у граду који пролази кроз невиђену у људској историји трагедију.

Аутор води читаоце кроз само једну улицу, улицу Декабриста, која почиње од Маријинског театра и наставља се до Дома Блока, и зграда за зградом, стан за станом приказује живот и погибију људи који нису доживели наше дане, нису нам постали комшије, пријатељи, рођаци… Нижу се као перле светски позната имена: Стравински, Ана Павлова… А онда поново бомбардовања, изгубљени бонови за храну, хладна вода у рупи у леду Неве и жути снег на празним трговима.

Други део књиге је одрасли поглед сарадника Ермитажа Владислава Глинке коју не само са прецизношћу образованог човека реконструира све што је доживео већ и проницљиво и опширно приказује трагедију српске интелигенције. 

У Петербургу постоји традиција: 8. септембра на дан почетка војне блоке града његови становници излазе на улице, у дворишта, на степенице и наглас читају имена људи који су погинули на тим местима. Ова књиге, име по име, наводи тужну листу становника улице Декабриста — то је мали али јако битан удео у том тужном рецитовању.