Председник Русије Владимир Путин се у разговору са новинаром присетио догађаја из 1999. године, када су припадници здруженог батаљона руских десантних падобранских снага запосели аеродром Слатина на Косову.

Руски председник је испричао како је од њега затражено мишљење о таквој акцији и како је он одговорио да то треба учинити уколико је сврсисходно.

Дванаестог јуна 1999. године руска јединица је извела усиљени марш и ушла у Приштину. Била је то операција здруженог батаљона руских десантних падобранских снага у оквиру међународног мировног контингента у Босни и Херцеговини (Угљевик). Циљ је био да Руси запоседну аеродом Слатина и преузму контролу над њим пре него што стигне британска јединица мировних снага НАТО-а.

Зна се да је у мају 1999. године мајор Јунус-Бек Јевкуров добио од војног врха РФ тајни задатак да са групом од 18 бораца спецназа Главне обавештајне управе (ГРУ) Генералштаба Русије неприметно продре на Косово и Метохију, да запоседне аеродром Слатина и припреми се за долазак главнине руског мировног контингента.

„Могу да испричам како је та одлука (да се запоседне аеродром – ред.) донета. Ја сам тада био секретар националног Савета безбедности. Пришао ми је начелник Генералштаба, тадашњи генерал (Анатолиј) Квашњин, и рекао да постоји идеја о запоседању аеродрома (Слатина). На моје питање ’Зашто?’ он је одговорио да ћемо ми свакако морати једнога дана одатле да одемо, али ћемо моћи да тражимо нешто заузврат“, рекао је Путин у интервјуу за емисију „Москва. Кремљ. Путин“ на каналу „Россия 1“ када му је постављено питање ко је и када донео одлуку о запоседању аеродрома.

Руски председник је тада, како каже, знао да Квашњин не жели да ризикује и да то питање усагласи са највишим државницима, па ни са Министарством одбране, али је ипак повукао тај потез. Путин је истакао да је генерал поразговарао са њим о томе и питао га за мишљење.

„А ја сам му рекао: ’Ако сматраш да је то сврсисходно, уради тако’“, закључио је Путин.