Председник Русије Владимир Путин честитао је српском народу завршетак радова на мозаику у Храму Светог Саве и истакао да је сарадња српских и руских мајстора на том подухвату симбол братског пријатељства и духовне блискости два народа, пише Russia Beyond.

Ове поруке у писму које је упутио председник Путина прочитао је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров који је заједно са председником Србије Александром Вучићем посетио Храм Светог Саве на Врачару, где су положили цвеће на гроб недавно преминулог партијарха Иринеја.

„Само подизање ове величанствене цркве је инспирисало и уједињавало више генерација Срба који су хтели да овековече сећање на Светог Саву, оснивача СПЦ и њеног првог архиепископа, патриоту, просветитеља и родоначелника националне књижевности“, навео је Путин у писму.

Мозаик који улепшава зидове Храма створили су српски и руски мајстори и та сарадња је веома важна и симболична, посебно у контексту братског пријатељства и духовне блискости које од старих времена уједињавају наше народе, нагласио је председник Русије.

Подсетио је да је патријарх Иринеј поклањао велику пажњу радовима у Храму, као и да је након свог упокојења и сахрањен у крипти Храма.

„Хтео бих да поновим искрено саучешће поводом његове смрти. Молим да пренесете најискренију захвалност свима којима су доприносили и који доприносе подизању храма, као и жеље среће и благостања Београђанима и свим грађанима Србије“, поручио је Владимир Путин у писму.

Лавров је у своје име и у име целог руског народа изразио саучешће грађанима Србије поводом смрти патријарха и топле поздраве.

Фото: kremlin.ru