Бугарска страна свесно одуговлачи реализацију овог пројекта на својој територији, а Москва је више пута молила да убрза радове. „Ако руководство бугарске неће да сарађује, наћи ћемо друге могућност да реализујемо пројекат на југу Европе“, подсетио је Путин.

Као одговор на изјаву руског председника, бугарски премијер Бојко Борисов рекао је да је „Бугарска у складу са процедурама Европске уније“, преноси Russia Beyond. По његовим речима, „свако има право да тражи алтернативне правце, а ми тражимо алтернативну диверзификацију“. „Није им пријатно што је Бугарска тако лојалан члан НАТО и ЕУ“, додао је Борисов. 

„Мој одговор председнику Путину је: добро дошао, па нека види којом брзином градимо у просеку 5 км дневно“, рекао је Борисов и додао да се земља придржава процедура и зато је сигурно да ће гасовод бити изграђен. „Ископали смо већ 140-150 km… А тек кад следеће године будемо имали такве огромне капацитете и готове гасне магистрале, верујте ми, и за руски гас то ће бити једина брза и добра алтернатива“, коментарисао је бугарски премијер.

У септембру 2019. је саопштено да бугарски оператер „Булгартрансгаз“ скоро након пола године административног и судског одуговлачења није могао да потпише уговор са конзорцијумом Аркад о изградњи једног од два крака „Турског тока“, гасовода који у Бугарској зову „Балкански ток“. 

Деоница кроз Бугарску би имала дужину од 474 км и повезала би Турску и Србију.

Фото: turkstream.info