После завршетка логистичке операције транспорта ракетне батерије система 96К6 „Панцир-С1“ и њених компоненти, Војска Србије практично одмах може да стекне нове оперативне способности, преноси интернет портал Marsonline.

Наиме, српски „ракеташи“ су већ доста добро упознати са овим савременим средствима. Њихова обука је реализована на територији Руске Федерације, а своје умеће су испробали и на недавно завршеној војној вежби „Словенски штит 2019“. Сада им преостаје сложена тактичка надградња која се стиче на вежбовним полигонима, као и интензивном експлоатацијом система “Панцир-С1” у јединицама. На овај начин ће се постићи рутина која ће створити услове да се максимално испоље сви његови борбени квалитети који су изузетни.

Подсећамо да је на војни аеродром Батајница слетео тешки војно транспортни авион Ан-124-100 (евиденцијски број RA-82038) који је довезао део ракетне батерије састављене од хибридних ракетно-топовских система ПВО кратког домета 96К6 „Панцир-С1“.

Планирано је да се у Србију пребаци једна батерија ракетног система „Панцир-С1“ која у просеку има 4-6 ватрених јединица које могу да делују самостално. Подсећамо да је пре неколико дана на састанку министара одбране Русије и Србије потврђено да ће први од шест система за противваздухопловну одбрану „Панцир С1“ биће испоручен Србији до краја недеље.

96К6 „Панцир С1” је противваздухопловни хибридни ракетно-топовски систем кратког домета. Он је намењен за заштиту цивилних и војних објеката од напада свим савременим и перспективним средствима ваздушног напада. Ефикасан је у свим метео условима без обзира на доба дана (дан/ноћ), при масовној употреби противничких система за противелектронску борбу.

Ракетама може да гађа циљеве на даљини 20 км/ висини 15 км, док топовима покрива даљину до 5.000 метара. Топови 2А38М дејствују брзином од око 4,800 граната у минути. Захваљујући својој универзалности систем се може употребити и против копнених и надводних циљева.