Република Српска намерава да набави милион доза руске вакцине „Спутник 5“ до краја године, јавља ТАСС позивајући се на интервју са шефом представништва Српске у Русији Душком Перовићем. 

„Упутили смо захтев на адресе три произвођача вакцине, а један  од њих је онај који је први саопштио да је разрадио вакцину. Разговарао сам са њиховим руководством и послао званичан захтев у име Републике Српске да смо заинтересовани да добијемо вакцину када она буде сертификована. Осим тога, и председник Владе Српске Радован Вишковић послао је званичан допис посредством Амбасаде Руске Федерације у БиХ. Премијер је рекао да би милион комада вакцине за почетак било довољно“, каже Перовић.

Говорећи о негативним коментарима у Федерацији БиХ у вези са руском вакцином, Перовић је навео да не може да коментарише ту ирационалну политику, те да не зна зашто су коментари негативни ако неко има неки добар производ, поготово када је реч о здрављу.

„Колико знам били су и против руских лекова. Они гледају на Русију као на неку средњовековну државу, а Русија у ствари има једну од највиших технологија. Институт у Новосибирску, који је један од водећих у свету за имунологију, направио је многе лекове. Имају производе по западним лиценцама који су много јефтинији него на Западу“, рекао је Перовић.

Он је навео да је ту реч о лобирању људи који су против руских лекова, а који су за око 30 одсто јефтинији од оних са Запада, а по квалитету не одступају, можда су чак и бољи.

„Колико ће вакцина бити јефтинија, то не знам јер је реч о новом производу. То њихово негодовање је политика и нечији економски интерес“, наглашава Перовић.ж

Он је рекао да за сада не зна да ли се може у скоријој будућности очекивати посета некога од руских званичника, али да зна да ће српски члан Председништва БиХ Милорад Додик посетити Русију на јесен.