Портпарол Одељења спољних црквених веза Московске патријаршије, митрополит Волоколамски Иларион изнео је став Руске православне цркве поводом хапшења епископа будимљанско-никшићког Јоаникија и седморице свештеника Саборне цркве у Никшићу. Његов коментар наводи сајт Руске православне цркве. 

„Руска православна црква је дубоко узнемирена вешћу о тродневном притвору владике будимљанско-никшићког Јоанкија и свештенства никшићке саборне цркве, као и информацијама о понижавајућем опхођењу са православним свештеницима“, рекао је портпарол РПЦ. 

Иларион је додао да је Руска православна црква подржала позив патријарха Иринеја, Светог синода Српске православне цркве и Епископског савета Црне Горе да се ухапшени свештеници хитно ослободе. 

„Потпуно подржавамо тај позив, као и позив на конструктивни дијалог црногорских власти са свештеницима православне цркве у тој земљи“, нагласио је митрополит Иларион. „Само такав дијалог може помоћи да се у друштву обнове мир и слога, који су нарушени читавим низом испољавања непријатељских односа према Српској цркви. Довољно је подсетити се да је Скупштина Црне Горе крајем прошле године усвојила несумњиво дискриминишући Закон о слободи вероисповести и уверења и о правном положају религиозних заједница који је Руска православна црква на одговарајући начин оценила у посланици Патријарха и Светог синода Руске православне цркве“, подсетио је митрополит Иларион.