Такав је предлог дао председник Државне думе Вјачеслав Володин током Петог заседања парламентарне Комисије за сарадњу између Скупштине Србије и руске Думе.

„Било би добро да размотримо предлог који ћете можда подржати“, обратио се Володин Маји Гојковић, председници Скупштине Србије. „Било би корисно уколико бисмо формирали институт за чување историјског сећања, с обзиром на то да су грађани СССР, руски народ, као и грађани Југославије, српски народ, претрпели огромне губитке у том крвавом рату. Ви и ја подједнако схватамо да морамо да заштитимо сећање на мртве.“

Стварање такве структуре у чему би учествовали експерти и стручњаци пружило би прилику да се „предузму кораци за заштиту објективности о том времену, заштиту истине, сећања на погинуле”, рекао је Вјачеслав Володин.
„Сведоци смо да се у многим државама Европе појављују сличне структуре и да оне покушавају да поведу главну реч, али њихове оцене о том времену и улози совјетског војника су неистините.”

Председник Државне думе је подсетио на изјаве пољских политичара који за избијање Другог свјетског рата криве и Совјетски Савез.
„Морамо ујединити наше здраве снаге. Желимо само једно: да победи истина, да заједнички учинимо све да заштитимо сећање на оне који се више не могу сами бранити.“

Председник Думе је такође захвалио Србији за бригу о гробницама руских војника и приметио да накарадно тумачење историје вређа Русију више од самих антируских санкција.
Маја Гојковић је подржала предлог Володина. „Морамо подржати ову иницијативу о стварању института за очување историјског сећања“, рекла је она и додала да у Европи има и оних који покушавају да окриве Србију за почетак Првог светског рата.