Заменик сталног представника РФ у Уједињеним нацијама Генадиј Кузмин изјавио је да се нада да бивши командант војске Републике Српске добија адекватно лечење, преноси ТАСС. 

Русија је као и раније изразила спремност да прими на лечење тешко болесног бившег команданта војске Републике Српске Ратка Младића, кога је Међународни трибунал за ратне злочине на простору бивше Југославије осудио на затворску казну. 

То је у среду изјавио заменик сталног преставника Руске Федерације у Организацији уједињених нација Генадиј Кузмин на заседању Савета безбедности, на којем се разматрао извештај Међународног резидуалног механизма за кривичне судове.  

„Скрећемо пажњу руководству суда да је неопходно да оптужени, поред осталих и Ратко Младић, добију потребну медицинску помоћ“, рекао је руски дипломата. „Надамо се да му је обезбеђена квалитетна медицинска нега и адекватно лечење у казнено-поправној установи МТБЈ. Ми смо као и раније спремни да му понудимо потребно лечење у нашој земљи“, истакао је Кузмин. 

Он је изразио сажаљење због тога што „међународна заједница наставља да носи терет трибунала основаних пре четврт века који се сада зове Међународни резидуални механизам за кривичне судове. „Системски проблем МТБЈ је у томе што је био створен у одређеном политичком контексту и попримио је најлошије црте политичког правосуђа“, констатовао је дипломата. „Статистика и пресуде јасно показују којој је страни у балканском конфликту било предодређено да понесе кривицу за све“.